Вицепрезидентът се срещна с чуждестранни студенти от български произход

  • 04 декември 2018 14:28

  • 471
  • 2
Вицепрезидентът се срещна с чуждестранни студенти от български произход
© Президентство

Мечтата ми беше да уча в България – това споделиха чуждестранни студенти от български произход на среща с вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Вицепрезидентът организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“ със студенти, които учат в България по ПМС №103 и ПМС №228.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , разговоря с младежите за избора им да получат висше образование в нашата страна, за възможностите за реализация и за трудностите пред тях. На срещата присъстваха представители на Министерство на образованието и науката, на Дирекция „Миграция“ към Министерство на вътрешните работи, както и на Комисията по българско гражданство към президентската институция.

Около 2000 студенти от български произход се обучават в българските висши учебни заведения по ПМС №103 и ПМС №228.

„Ние сме българи и искаме да градим бъдещето си в България“, отбелязаха присъстващите студенти. Почти всички свързват своята професионална реализация с България.

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , сподели намеренията си разговорите с чуждестранни студенти от български произход да завършат с една голяма среща с представители на работодателските организации, на синдикатите, на академичните ръководства и на студентските съвети.

„Трябва да дадем отговор на въпроса дали е възможна кариера с българска диплома в България“, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът изтъкна, че е необходима цялостна национална политика за осигуряване на качествени работни места и за чуждестранните студенти с български произход.

Вицепрезидентът посочи острия дефицит на работна ръка в България и постави въпроса доколко нашата страна е способна да приеме кадрите, които търси и иска отвън. „България трябва да изгради необходимата социална и икономическа инфраструктура, за да може да поеме тези работници“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. При вноса на работна ръка вицепрезидентът посочи опасността от социален дъмпинг.

Снимка: Президентство

Сред основните теми, поставени по време на разговора, бяха адаптацията на студентите в България и бюрокрацията, свързана с уреждането на пребиваването им в нашата страна. Студентите изтъкнаха високото качество на образованието и възможностите, които то дава за успешна реализация.

„Рекламната кампания на българското образование навън може да бъде много по-успешна“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Събитието е второ от поредица срещи на вицепрезидента със студенти от български произход. Първата среща „Перспективи за развитие с българска диплома“ се проведе в средата на ноември във Варна. В нея участваха студенти от Икономически университет-Варна, Технически университет-Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Първото събитие от формата Студентска лаборатория Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , организира в края на юни в сградата на президентската администрация. То бе посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
471 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.04 | 14:45

2

ОПИТ ДА МАСКИРА С ЕВРОПЕЙСКО ЛУСТРО ГРОЗНАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ

2018.12.04 | 14:43

1

все роднини на другари, кой нормален ще се вижда с текезесарска баба

Добави коментар

Водещи новини