Евангелските общности – на втори протест в Добрич и Силистра

С искане да бъде оттеглен проекта на Закон за вероизповеданията, който следващата седмица на 29 ноември трябва да влезе на второ четене в Народното събрание, в Добрич се събраха на втори път на протест представители на евангелската общност, която в града е около 700-800 души и има шест църкви. Около 50 души направиха шествие от паметника на Кирил и Методий до областната управа.

„След първите ни протести и срещите в парламентарната комисия имаше някои отстъпки, но ние продължаваме да стоим на позицията си, че този закон е антиконституционен поне по 4 члена от Основния закон на страната– сред които свобода на събиране, свобода на изразяване и др. Той въобще не трябва да се гласува” – каза пастор Николай Марков от църквата „Отворено небе”. И друга опасност се е появила между двете четения на закона – алармира Марков. „Внесено е предложение, вместо досегашните 300 души, необходими за регистрация на вероизповедание, минималният брой да е 3000. Това означава, че католическата и арменската църква може да не бъдат регистрирани, заради недостатъчно хора” – обяснява още пасторът.

Според него, не издържа и обяснението, че законът ще пази националната сигурност. „Никой терорист няма да се регистрира в Дирекцията по вероизповеданията, да дава декларация пред Сметната палата за източници на финансиране и др. Този закон е подходящ за Пакистан или Иран, но не и за България, член на Европейския съюз ” – допълва Марков.

Протестиращите не са съгласни и с членовете в закона, според които не можеш да проповядваш, ако нямаш българска диплома за богословие. „Аз съм завършил библейски колеж в САЩ. С дипломата си мога да проповядвам в целия свят, но не и в България“ - посочи Марков. Това изискване ще затвори и евангелските църкви в ромската общност, които са около 1000, добави той.

Протести има и в  Силистра. Протестът е втори за този месец. Според пастора на Обединената Божия църква в Силистра Янко Добрев проектът е "реставрация на комунистическия Закон за вероизповеданията от март 1949 година". "Тогава хората са нямали никаква възможност да реагират поради репресиите, но сега имаме свобода да кажем нашето мнение", каза в словото си на митинга пастор Янко Добрев. В словата на ораторите на митинга бе подчертано, че той не е антиправителствена проява и евангелско-протестантските църкви винаги са допринасяли за добруването на страната. Участниците в митинга отправиха молитва за България.

Коментари

  1. 2018.11.25 | 16:24

    България е източно-православна!

    1. 2018.11.25 | 16:47

      И освен източно православни в България има католици, протестанти, мюсюлмани, и др нормални вероизповедания. Нека никой да не се опитва да ми казва в коя църква да ходя и как да живея вярата си. Това е мое право дадено от Бога на хората.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет