Мая Манолова събира в София омбудсманите от балканските страни

  • 18 ноември 2018 10:54

  • 542
  • 1
Мая Манолова събира в София омбудсманите от балканските страни
© Омбудсман на Р България

По инициатива на омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на утре в София ще се срещнат омбудсманите от балканските страни, съобщиха от институцията на българския обществен защитник.

Регионалният форум ще започне в 9.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата. Темата е "Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество".

Събитието е в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в партньорство с македонския обществен защитник.

Форумът ще се състои в два панела - в първия от 9.00 часа ще бъдат обсъдени възможностите за взаимодействие между омбудсманите на Балканите за защита на основните права и свободи чрез регионално сътрудничество, обмяна на опит и добри практики, а във втория - от 14.00 часа, ще се дискутират икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз.

Предвидено е изказване на представител на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) по проблемите, свързани със социалните и икономическите права на гражданите, както и на представител на Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН, който ще изясни значението на Парижките принципи на ООН за функциониране на националните институции за защита и насърчаване на правата на човека.

Във форума ще участват и местните обществени посредници от всичките 13 общини в страната. Покани са изпратени още до народни представители, до министрите на българското европредседателство, на правосъдието и на външните работи, до посланиците на балканските държави, до Конституционния съд, до представители на академичната общност, до Комисията за защита от дискриминация, до Комисията за защита на потребителите, потребителски и граждански организации, Български хелзинкски комитет, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Център за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека, Асоциация "Анимус" и др.

Последвайте канала на

Весела Найденова
542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.18 | 11:36

1

ПОДАВАЙ ОСТАВКА СВРАКО

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини