Изграждат нови центрове за деца за над 800 хил. лв. в град Хасково

  • 16 ноември 2018 14:23

  • 360
  • 0
Изграждат нови центрове за деца за над 800 хил. лв. в град Хасково
© Община Хасково

Община Хасково започна реализацията на проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца чрез изграждане и ремонт на социална инфраструктура в град Хасково“. Това каза на пресконференция днес Росица Павлова, ръководител на проекта, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Стойността на проекта е 814 271 лв. Безвъзмездната финансова помощ е по Оперативна програма "Региони в растеж", Приоритетна ос "Регионална социална инфраструктура". Срокът на изпълнение е 24 месеца, като датата на стартиране е 30 януари 2018 г., а приключването е 30 януари 2020 г.

Проектът е в отговор и ангажимент за реформа в системата на грижа за децата и семействата и създаване на подходяща среда, в която институциите, гражданските организации, обществото и семействата да зачитат правата на децата, и осъществяват политики, насочени към развитие, социално включване и участие на всички деца. Изпълнението на планираните дейности са насочени към предотвратяване настаняванията на деца извън техните семейства и включва създаване на нови услуги, ориентирани към нуждите на всяко дете и неговото семейство и са с по-високо качество на грижата.

В рамките на проекта се предвижда изграждането на необходимата инфраструктура за услуги за деца:
- нов дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Центърът е с капацитет от 90 деца като за 30 от тях ще се предлагат целодневни грижи а другите ще могат да разчитат на почасови услуги;
- ново преходно жилище за деца от 15- до 18-годишна възраст;
- разширяване капацитета на съществуващ Център за обществена подкрепа (ЦОП), посредством изграждането на Център за спешен прием. Той ще се намира в един от блоковете със жилища за социално слаби на ул. “Г. Кирков“ и е с капацитет 8 души.
Основната цел на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на нов вид услуги в Община Хасково, които да заменят институционалния модел на грижата за децата с грижа в близка до семейната среда в общността и да гарантират правото на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните потребности.

С изпълнението на проекта са предвидени следните ефекти:
- ще се подобри качеството на живот на децата в семейната и социална среда, в отговор на потребностите на всяко дете в риск и неговото семейство на територията на Община Хасково чрез разширяване на капацитета на функциониращ Център за обществена подкрепа;
- ще се осигури възможност на децата с увреждания и техните семейства да получат специализирана подкрепа за развитие и социално включване, без да се откъсват от семейната среда чрез изграждане, обзавеждане и оборудване на Нов дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства;
- ще се създаде устойчиво място за живот на всяко дете в сигурна и устойчива среда, близка до семейната и превенция на социално изключване и защита в най-висока степен правата и интересите на всяко дете посредством изграждане, обзавеждане и оборудване на Ново преходно жилище за деца от 15- до 18-годишна възраст;
- ще се развие превантивна и алтернативна форма на грижа и услуги за деца;
- ще се подобри регионалната социална инфраструктура за деинституционализация и условията за модерни и достъпни социални услуги за деца.

Към днешна дата след проведена обществена поръчка е избран изпълнител на строителните работи. Тече срокът за представянето на проектите, очаква се първата копка на новите социални центрове да бъде направена до началото на 2019 година .

Последвайте канала на

Десислава Станева
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини