39 общини правят кризисни центрове и приюти с 18 млн. лв. еврофинансиране

  • 15 ноември 2018 11:32

  • 389
  • 1
39 общини правят кризисни центрове и приюти с 18 млн. лв. еврофинансиране
© Булфото (архив)

39 общини ще изградят до средата на следващата година центрове за временно настаняване, кризисни центрове за жертви на насилие, приюти и центрове за работа с деца на улицата. Средства в размер на 18 милиона лева се осигуряват от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, за да могат общините да обучат и наемат персонал.

Очаква се с еврофинансирането в голяма степен да се преодолее проблемът с липсата на кризисни центрове за жертви на насилие, обясни заместник-социалният министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

„Много често заради липсата на достатъчно услуги, които са специализирани в един кризисен център или в един център за временно настаняване, така както функционират в момента, на едно и също място могат да се окажат жертва на насилие и насилника, ако той е примерно бездомен младеж. И много трудно, в рамките на един такъв център, да се осигури наистина конкретна подкрепа“, допълни тя.

Според нея изграждането на приюти също е наложително, тъй като в момента активно действащите приюти са само 4 на територията на България - в София, във Варна, в Бургас и в Пловдив.

„Освен самата издръжка на центровете, дейностите, които са допустими са подбор на персонала, както и обученията за персонала, защото без да е адекватно подготвен персоналът, няма как добре да функционира такъв център“, каза още заместник-социалният министър Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за за БНР.

"Схемата остава отворена и по нея могат да кандидатстват и още общини", уточни тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.15 | 11:42

1

а дали са за това

Добави коментар

Водещи новини