Игуменът на Бачковския манастир направи ценно дарение на видинския архив

  • 08 ноември 2018 12:32

  • 522
  • 0
Игуменът на Бачковския манастир направи ценно дарение на видинския архив
© bulphoto

Изключително ценно дарение направи игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил на библиотеката на Държавен архив - Видин. Това съобщи началникът на видинския архив Светлана Кръстева, цитирана от БТА.

"Полученото дарение е изключително ценно, защото от днес всеки посетител в архива може да се наслади на първото пълно фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 г., съхранявано в Британската библиотека, Лондон. Изданието е част от поредицата "Хилядолетие на българското християнско изкуство" на издателство "Методиеви книги", с издатели Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков. Всяко копие на средновековния български ръкопис е отпечатано фототипно, със специална технология за възпроизвеждане на златото, в 1000 автентични екземпляра. Копието, любезно предоставено от Негово Високопреподобие архимандрит Самуил в дар на Видинския архив, е с номер 610", разказа Светлана Кръстева.

Началникът на Държавен архив - Видин допълни, че на 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО "Паметта на света".

"Сърдечно благодарим на дарителя и пожелаваме на архимандрит Самуил в здраве и с Божията помощ да следва призванието си", каза Светлана Кръстева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини