Криза за дърва в Кърджали

  • 21 февруари 2012 18:16

  • 1129
  • 0
Криза за дърва в Кърджали
© Булфото

В най-лютата зима Кърджали остана без дърва за огрев. Складовете са празни от три седмици, търговците вдигат рамене и нямат отговор на въпроса кога ще има доставки. Заради критично ниските температури запасите на домакинствата се изчерпаха, а хората тръгнаха да обикалят по фирмите.

Около 70% от местните хора предпочитат отоплението с дърва, след като преди няколко години локалното парно с камина на твърдо гориво стана буквално мода. Липсата на цепеници обаче принуждава жителите да се топлят с електрически печки. Въглищата пък удариха тавана на спекулативните цени. Само за десетина дни донбаските брикети поскъпнаха със 130 лева и достигнаха цена от 500 лв. за тон.

В държавните горски стопанства в цялата област складовете също зеят празни - с изключение на Кирково, където все още има нищожни запаси. Миналата седмица в Кърджали е имало явен търг за продажба на дървесина с участието на две фирми. Те обаче могат да започнат сеч само при подходящо време.

Търговци заподозряха като причина за кризата в дървените доставки готвените промени в Закона за горите. Според друга версия обаче дървата са свършили, защото големи количества се изнасяли за Гърция и Турция.

Последвайте канала на

1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини