4,2 млрд. лв. са инвестициите в българската металургия за последните 20 години

06 ноември 2018 14:55

4,2 млрд. лв.  са инвестициите в българската металургия за последните 20 години
© Pixabay
357 0

4,2 милиарда лева са инвестициите в българската металургия за последните 20 години. Това стана ясно на тържественото отбелязване на Деня на металурга. Домакин на празника тази година е Медодобивният комбинат до Пирдоп.

Предприятието, собственост на германски концерн, е най-големият данъкоплатец и второто по големина предприятие в страната. Над 13 000 души са заети в бранша металургия. 

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник отбеляза, че България има своето достойно място в европейската металургия: "България произвежда близо 1% от световния добив и близо 8% от добива в Европейския съюз, а когато говорим за анодна мед, делът е двоен".

Антон Петров – председател на Асоциацията на металургичните производства у нас – отчете трудната среда, в която оперира браншът след наложените от САЩ мита върху алуминия и стоманата, ответните мерки на ЕС, търговската война на САЩ и Китай: "През последните две десетилетия металургията успя да инвестира колосалните 4,2 милиарда лева във висока производителност, в конкурентоспособност".

Десислава Станева
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини