Какви са тия майки бе? Хрантутници

  • 01 ноември 2018 13:48

  • 21723
  • 22
Какви са тия майки бе? Хрантутници
© Pixabay

Първо ни дразнеха едни кресливи майки на уж болни деца, после защитавахме още един убиец, защото той не бил виновен, а оная – женската, го била докарала дотам. Сега разбрахме и че българските майки са мързели и не можем да си ги позволим. 

Сигурно е така. 

А днес било Ден на народните будители… за какво събуждане можем да говорим? Правим изкуствено дишане на труп. 

Едни хора се борят за повишаване на раждаемостта в България, а пък други едни хора казват ето това: „Не може да си позволим такова дълго майчинство. Хората, които вкарват пари в бюджета, са много малко…“ 

Извинете, как точно си представяме да се повиши раждаемостта? 

Ето още малко цитати: „Имаме най-дългото майчинство - 410 дни. По този показател сме номер едно в ЕС“. 

И… явно трябва да се срамуваме, така ли? Ами, аз, честно казано, се гордея с този показател. Все едно някой да каже: „Спечелихме злато на Олимпиадата, ужас“. 

Но пък може да се гордеем, че имаме плосък данък –  един от най-ниските данъци печалба (10%) и нямаме прогресивен данък за облагане? И бюджетът ни може да си го позволи? Работодателят е свещена крава тук? А, не искате ли въобще да махнем данъците и работникът да си плаща, че ходи на работа? 

Имали сме били най-дългото майчинство. Да, може и така да е. Какво още имаме? Най-ниските заплати, най-голямата бедност в ЕС, най-ниските доходи, според разни изследвания – сме най-нещастни, но пък сме данъчен рай. 

А бе, я ги хванете тия майки и им доразкажете играта. Да се вкарат квоти, изисквания, регламент да има: ако една майка роди и си позволи да натовари работодател с повече от 14 стотинки, детето ѝ автоматично да се зачислява за бъдещ работник на фирмата. На една втора от минималната заплата. 

Значи най-ниският данък за бизнеса можем да си го позволим, но най-дългото майчинство ни е проблем? Ама раждаемостта била малка, а? 

Няма да забравя как преди години присъствах на една нелепа пресконференция, свикана от едни производители, които се жалваха, че една верига магазини ги ощетявала, защото искала от тях да продават стоката си на занижени цени. Както и да го смятахме с колегите, тия „занижени“ цени си изглеждаха съвсем нормални и най-после справедливи. А след края на пресконференцията, горките БГ производители и работодатели се качиха на лимузини от типа: Бентли, Ролс-Ройс, Майбах.

Имаше и един-двама мизерници с Мерцедеси и БМВ-та. Нещастници. И се върнаха към живота си на онеправдани и ограбени, но иначе честни и справедливи работодатели. 

Значи, аз не мога да разбера едно нещо: тия жени в България – защо още ги търпиме такива свободни и да ни се мотаят по улиците и да ни сядат по местата в градския транспорт? Не може ли да си седят вкъщи, със забрадката и да се научат къде им е мястото? Ще си внасяме работници и работнички от Афганистан и Сирия, а тия, дето ни се мотат в краката – българките, ще ги обложим с някакъв данък, че сме им разрешили да работят. 

Българска майка юнашка, какви е работодатели търпяла, търпяла, търпи и днеска. 

Но пък трябва и големия бизнес да го разберем. Ти, драги читателю, си мислиш, че имаш проблеми. Какви са твоите проблеми? Дребни. Такива. Какво? – не можеш да си купиш хляб, наемът ти е непосилен, детето няма какво да яде? Ти пък, да ти имам проблемите. А, да не можеш да си купиш четвърто Бентли и трета яхта? А? А? За това какво ще кажеш? Защото така се случва, когато плащаш на някакви майки там – да раждат и да гледат някакви деца. И кому е нужно, при положение, че свят широк – и майки, и деца можеме да си внасяме? 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
21723 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Мара

2018.11.02 | 11:29

18
Повечето са обърнали взор към т.н. комунисти, но по комунистическо втората година майчинство беше безплатна, ако искаш. А в големите демокрации, например в САЩ, майката има три месеца и след това решава дали се връща на работа или остава в къщи, а и никой не й пази работното място. И хората имат средно по три деца. Очевидно проблемът е в друго и мисля, че е в ниския стандарт у нас, а този стандарт изобщо не го виждам в дневния ред на която и да е политическа платформа. Занимаваме се само с частни случаи, които се използват за нечисти, меркантилни цели.
Невена

2018.11.05 | 13:08

22

САЩ с дивия капитализъм не е отправна точка за сравнение.
Относно Австрия -Европа това не е вярно. Има варианти, от които можеш да си избираш. Най-често хората си избират 12+2 т.е. 12 месеца майката и 2 месеца бащата (след раждането на детето), като получават 80% от заплатата си (максимум 2000 евро). Най-дългият платен период, при който ти се пази работното място е 2 години, като майката получава някаква фиксирана сума. Най-дългият период е 30+6, като тогава се плащат 14,5 евро на ден.

Гост

2018.11.03 | 19:21

21
В майчинството ли се огледахме????Всичко друго оправихме!
Ще

2018.11.02 | 15:08

20
За да имат децата желаното детство, семейство и грижа, е необходимо майката да не работи поне 2 години и да се получават адекватни помощи за отглеждане на всяко дете до навършване на 18 години. След двугодишния период, майките да работят намален работен ден. Не е решението да са настанени децата от 1ногодишна възраст в ясли, където няма контрол над персонала и отношението към мъниците. Ако искаме да има промяна в обществото, трябва да се започне от подкрепа на най-малката единица - семейството.
тттттъп

2018.11.02 | 13:39

19
Поколението на 40-60 годишните сме давали децата си много рано на ясли. Платеното майчинство беше 8 МЕСЕЦА!!! А неплатеното продължаваше до 2 години. Пак се раждаха деца, перяхме пелени и кърмехме! Сегашното поколение е глезено: памперси, готови млека, автоматични перални, дълго майчинство и пак не раждат. Проблема не е колко дълго е платеното майчинство!!!
1

2018.11.02 | 03:53

14
Tomov mruse pederas si
Тенев

2018.11.02 | 10:46

17
Защо да е педераст защото казва истината ли? Че ти какъв си бе платен трол!
Я да помислиме сега кой всъщност иска намалено майчинство. През 2014 имаше отново Бизнес Групировките КРИБ и компания на протест за майчинството, защото НОЙ нямаше пари да го плаща. Държавата отпусна едни пари на НОЙ да си закърпят положението и всичко утихна.Сега просто всичко се повтаря! КРИБ и тея другите дето са им разклонение на практика са параван за НОЙ това е!!!! Тука в БЪЛХАРИЯ всичко е схеми и корупция това е!
А за увеличението на демографското развитие трябва да се стимулира раждаемостта а не да се орязват социалните придобивки в тази сфера. това води до още по-голямо занижение на показателя сиреч раждаемостта ще се занижи.Това е факт утвърден от световната история!
БОГА

2018.11.02 | 07:17

16
Много точно казано

2018.11.02 | 06:55

15
За раждаемостта питайте Курнелия. Тя има визия ...,:-)
Какви мутри са "работодателите",

2018.11.01 | 15:40

5
това са бивши комсомолски лайнета, протежета на тъпи комунисти! Така са свикнали да живеят на гърба на народа още когато са лижели комунистически задници. Кой е работодател, това лайно Велев ли, или Домуса, хвани единият удари другият, селски тарикати са!
RR

2018.11.02 | 02:41

13
Умен комунист и глупав нацист няма! Да се прочисти държавата от червените копелета и тогава ще има напредък!
Не от София

2018.11.02 | 02:13

12
Мутри ни управляват, мутри са ни бизнесмените, какво чакате? Браво на майките, че ни показаха как се прави в белия свят! Ние сме робско поеме, а не народ. Затова КРИБовци, Домусчиевци и Баневци ще казват какво ще става в уждържавата.
Анонимен

2018.11.01 | 22:49

10
Горките работодатели изнемогват за работна ръка, а защо тогава не плащат на хората както трябва минималната работна заплата всяка година се вдига само, за да се вдигнат и осигуровките аз лично работех в една фирма и дори не получавах минималната работна заплата, а дори и в събота работех, но все пак ми спираха за осигуровки колкото спираха и на другите хора, които даже взимаха над минималната РЗ, но както и дае работех там 8 месеца на 4 часов трудов договор,защото не са имали финансова възможност да ме включват на 8 часов след това забременях, когато разбраха искаха да ме уволнят от работа помолих им се да не го правят, защото имам нужда от тази работа и поисках най-накрая да ме включват на 8 часов трудов договор, а те какво направиха накараха ме да им давам всеки месец по 210лв. за осигуровки, накараха ме да се откажа от платения годишен отпуск и през следващите 2 години, в които ще съм майчинство сама да си плащам здравните осигуровки е кажете ми сега не съм ли жестоко измамена и на всичко отгоре ми казват, че ми правят услуга като се съгласиха да ми оправят майчинството работех като вол за 150-200лв. на месец, които ми оставаха след като ми спрат 210лв. за осигуровки по здравословни причини излязох в болничен в 4-ти месец от бременността ми и дори отказаха да ми платят за първите 3 дни болничен, които работодателят трябва да плати под претекст, че са ми направили услуга като ме водят при тях на работа, а това не е вярно аз действително работех там преди малко повече от месец излязох по майчинство дадоха ми 45 дни първи болничен, но защото нямах 12 месеца стаж до датата, в която започна болничният ми НОИ отказа да ми го плати, а само няколко дни не ми стигнаха за тези 12 месеца и това са дните през които се молех на работодателите ми да ме включват на 8 часов договор. Сега ми предстои да родя моля се само всичко да мине на ред и бебчето ми да се роди живо и здраво и Бог да ми даде сили да го отгледам, защото без втората година майчинство не знам как ще се справя да го отгледам, а толкова се борех за това майчинство, но управляващите не ги интересува това те искат само да взимат, а не да дават на тези на които им се полага майчинството.
Анархиста

2018.11.01 | 23:11

11
Ще съдиш яко.Предишния ми работа го осъди 10 бона.плати ми.Втория го съдя за 30 хил.за причинени морални щети и уронване на достойнството и стрес......мин.15 хил.ще ми присъдат.Друг осъди за 2800 лв.по рано след 5 г.във фирмата идва и ми вика подписва да напускаш.....ай де бе я по чл.331 му взех 6 брутния заплати за да напусна и си запазих и борса една год.по 1100 лв.на месец.има закони.....Няма прошка...

Добави коментар

Водещи новини