Самолетът до София по-скъп от лятото

  • 20 февруари 2012 20:57

  • 653
  • 0
Самолетът до София по-скъп от лятото
© Булфото

От юни ще влязат в сила нови, по-високи такси на летище София. Това обяви главният секретар на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) Михаил Захариев пред “Труд”.

Според авиооператори това може да се отрази и върху цените на билетите.

Според Захариев от април управата на най-голямата българска аерогара и авиопревозвачите трябва да започнат преговори за размера на таксата. В момента такса “пътник” на летище София е 12 евро и не е променяна вече 10 години.

“Вероятно ще има минимално поскъпване, което обаче няма пряка връзка с въвеждането на новите такси “сигурност” и “шум”. Реално те и досега се начисляваха, но пък има натрупана инфлация за дълъг период”, коментира Захариев. Според него, ако столичната аерогара и въздушните превозвачи не успеят да се споразумеят за размера на таксите, ГВА ще влезе в ролята на арбитър по спора. Ако и тогава има недоволни, решението може да се обжалва в съда.

Въздухоплавателната администрация е подготвила нова наредба за таксите, събирани на българските летища. Според нея през т.г. на морските аерогари - Варна и Бургас, такса “сигурност” на практика остава без промяна. За морската столица тя е 1,77 евро на пътник, а за Бургас - 1,21 евро. За догодина обаче концесионерът “Фрапорт” предлага шоково поскъпване. За Варна се предлагат 5,16 евро на пътник, а за Бургас - 4 евро.

Тепърва ще разглеждаме разчетите за предложените цени и тепърва ще проверяваме как са направили сметката. Не е сигурно, че ще ги приемем, заявиха от въздухоплавателната администрация.

Последвайте канала на

653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини