СДС: Трайков да обясни в парламента високите сметки за парно

  • 20 февруари 2012 15:02

  • 1257
  • 0
СДС: Трайков да обясни в парламента високите сметки за парно
©

Лидерът на СДС Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на ще инициира следващата седмица в парламентарната комисия по икономика и енергетика изслушване на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко и ръководствата на топлофикациите и топлинните счетоводители.

На срещата ще бъде обсъдена темата с високите сметки за парно.

Поканени са и представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, „Булгаргаз", кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Очаква се изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов да оповести резултатите от предприетата проверка на топлинните счетоводители за високите януарски сметки.

Според партията, високите сметки за парно ще продължават да бъдат обществен проблем докато не се ограничи кражбата на топлоенергия. Излишно е в момент, когато абонатите трябва да платят неочаквано „солени сметки", да бъдат принудени да купуват и апарати за радио отчитане, което ще се превърне в допълнителен разход.

От СДС предлагат да има регулярни и изненадващи проверки за абонатите на топлофикационните дружества. Според настоящото законодателство, потребителите са длъжни да осигуряват достъп до домовете си за проверки от страна на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители на радиаторите, които използват. Топлофикациите и топлинните счетоводители обаче не изпълняват тези предписания, защото нямат интерес от тях - те продават и отчитат изразходваната енергия, без да се интересуват дали е изконсумирана справедливо сред абонатите.

"От СДС настояваме топлофикациите и топлинните счетоводители да бъдат задължени да правят такива внезапни проверки като мярка срещу кражбата на топлоенергия, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да контролира този процес. Тези абонати, които не осигурят достъп до радиаторите, да им се начислява пълна мощност, независимо дали са изразходвали такова количество топлоенергия.

В последните пет години според данни на дружествата за топлинно счетоводство са демонтирани над 35 хил. радиатора. Това се случва обикновено в края на топлинния сезон.

От СДС смятаме, че топлофикационните дружества трябва да извършват пломбиране на радиаторите (където има не пломбиран спирателен кран) докато трае отоплителния сезон и това да се случи в разумни срокове, но колкото е възможно по-скоро.

Кражбата на топлоенергия трябва да се криминализира, но е крайно време и да бъде публично осъдена. Затова СДС предлага да се създаде публичен регистър на крадците на топлоенергия, като всеки сезон монтират и свалят радиатори, за които не плащат и това се трупа на сметките на съседите им", се казва още в позицията на партията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини