Укрепват Янтра край Велико Търново

  • 20 февруари 2012 14:55

  • 1409
  • 0
Укрепват Янтра край Велико Търново
©

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди да бъдат подготвени чували с пясък, с които при нужда да започне укрепване на дигите по бреговете на Янтра. Екстремните действия се предвиждат, ако реката започне да приижда заплашително.

"По този начин ще се вдигне нивото на защитните съоръжения, а целта е максимално от рано да се предотвратят евентуални наводнения, предизвикани от започналото снеготопене. Седем са опасните места, където Янтра може да прелее", обяснява Панов. Това е показала проверка на комисия, ръководена от градоначалника и областния управител доц. Пенчо Пенчев. Сред потенциално застрашените места са кварталите "Чолаковци" и "Асенов", както и турската махала. Преди седем години те бяха под вода, след като Янтра преля. Наводнена бе и църквата "Св. 40 мъченици".  Чувалите с пясък ще бъдат складирани около критичните точки, които са под 24-часово наблюдение.

Затлачени са коритата и на малките реки около Велико Търново, които са притоци и се вливат в Янтра. Това са реките Белица и Осенарска, които минават през курортното селище Вонеща вода. Местните жители алармираха, че снегът там на места е метър и половина. Заради наносите и образувалите се "тапи" от изпочупени дървета, шансът реката да прелее е реален.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини