Генерал: Ще са необходими 6 години, за да придобием напълно новите самолети

  • 18 октомври 2018 17:54

  • 1637
  • 3
Генерал: Ще са необходими 6 години, за да придобием напълно новите самолети
© Кадър: БТВ

Ще са необходими около 6 години, докато придобием напълно новите самолети, т.е. с цялата бойна техника, обучение, снаражение, след като бъде ратифициран договорът за тях от парламента. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов във връзка с офертите за нови бойни самолети за българските ВВС.

По думите му до началото на декември би трябвало вече да е ясно коя измежду четирите оферти е избрана, а в началото на следващата година да бъде ратифициран и самият договор.    

,,Самолетът не е някаква играчка за летене. Това са бойни самолети и трябва да направим достатъчно добра оценка, за което ще е необходим дълъг процес. Когато направим нашия избор, вече ще влезем в преговори със спечелилата фирма за допълнителни уточнения'', допълни Попов.

,,Предвидено е закупуването на общо 16 самолета, тоест това е една ескадрила, за които ще бъдат заделени един милиард и осемстотин милиона лева. Избраният самолет трябва да отговаря на три критерия - оперативна активност, цена и остатъчен ресурс, т.е. да се знае колко време може да бъде използван този самолет - дали 20, дали 40 години'', обясни още генерал Попов.

Накрая той заяви, че всички, които са ангажирани с този нелек избор, трябва да отсеят предубежденията си и да работят компетентно.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1637 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.10.19 | 06:04

3
Спечелилата фирма е ясна, кажете колко ще приберете комисионна! Този измислен генерал само за това ламти. Пълен боклук!
След 6 години, ГЕРБ ще са вече унищожили България,

2018.10.18 | 18:12

1
кого ще браните с тези самолети? Смешници, с 5-6 самолета война ще водят, все едно врабче да се бие с орел!? Още докато излитат ще бъдат удряни от руски ракети, язък за народната пара която ще прахосат!
БГ

2018.10.18 | 19:37

2
Те руските ракети понякога излитат,но и много бързо приключват полета си!!!

Добави коментар

Водещи новини