83 държави обсъдиха борбата с насилствения екстремизъм

  • 17 октомври 2018 16:54

  • 711
  • 0
83 държави обсъдиха борбата с насилствения екстремизъм
© GettyImages/Gulliver (архив)

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в третото издание на глобалната конференция на Департамента по отбраната на САЩ на тема: „Противодействие на насилието от екстремистки организации“.

Тя се проведе в периода 15-17 октомври в Обединената военна база „Андрюс“ във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Събрали сме се тук днес за откровен диалог, който цели да намерим начини за повишаването на своята ефективност в борбата с насилствения екстремизъм“, каза домакинът на форума председателят на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

Той изрази задоволство от нарастващия брой на страните-участници - през 2016 година при старта на инициативата те са били 40, а тази година в мащабната среща се включиха представители от 83 държави. Генерал Дънфорд подчерта, че насилственият екстремизъм е трансреагионална заплаха, която засяга сигурността на всички държави и изисква да се намерят решения, издържани в политически, финансов и военен аспект.

Началниците на отбраната обсъдиха противодействието на насилствения екстремизъм по целия свят – от Западна Африка и Сахел, до Либия,  борбата срещу Ислямска държава и Ал-Кайда,  провежданите операции в Афганистан и региона на море Сулу, както и предизвикателствата в Югоизточна Азия.

В рамките на конференцията бе отчетено, че борбата с трансрегионалните екстремистки организации изисква широка мрежа от държави-съмишленици, споделящи разузнавателни данни, информация и добри практики. Висшите военни се  съгласиха, че настъпва момент за колективни действия в духа на общо сътрудничество.

Констатиран бе напредъкът срещу насилствения екстремизъм през последните две години, способстван от подобрения обмен на информация по военни, разузнавателни и законодателни канали. Посочено бе, че 2017 е третата поред година, в която има спад на терористичните атаки и смъртните случаи в резултат от тях по света. В сравнение с 2016 г., през 2017 г. атаките на Ислямска държава по целия свят са намалели с 23%.

В Ирак и Сирия екстремистката организация държи само 2% от територията, която е ръководела през 2014 г., а достъпът й до ресурси е значително намален. Потокът от чуждестранни бойци в двете държави от 1 500 души днес е намален на около 100 човека на месец.

Участниците във форума бяха категорични, че постигнатите резултати не бива да водят до успокоение, защото Ислямска държава, Ал-Кайда и свързаните с тях групировки остават устойчиви, решителни и приспособими. Те оперират по по-разпръснат и потаен начин, използват интернет за поддържане на своята пропаганда и стават по-малко уязвими за конвенционалните военни действия.

Държавите трябва да обърнат по-специално внимание на причините, водещи до радикализация, подчертаха присъстващите на форума.

Те се обединиха около разработването на ефективни мерки за намаляване на риска от това екстремисти да използват киберпространството и високотехнологичните средства, за да разширяват своите комуникации, логистика, способност да набират доброволци и да нанасят смъртоносни поражения.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини