Руши се паметникът на Георги Бенковски в Копривщица

Една от емблемите на град Копривщица  – паметникът на Георги Бенковски, се руши.  Малката община не разполага с достатъчно средства за спешна реставрация.

Паметникът на великия копривщенец Гаврил Хлътев, влязъл в историята под името Георги Бенковски, се издига на най-високото място над родния му град. Годишно той е посещаван от хиляди. Днес паметникът е опасен за туристите.

От няколко години всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора, каза кметът на Копривщица Генчо Герданов, цитиран от БТВ.

Величествената скулптура на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. В основата ѝ са  пет камъка.

Пет са морените, които символизират турското робство. И на тях е написано: "Ставайте, робове, аз не ща ярем!", допълни кметът.  

Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът  е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години не е реставриран нито веднъж, обясни Кунка Неделева от "Дирекция на музеите", гр. Копривщица.

Паметникът е изграден от гранитни блокове.  Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г. строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл – отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал наливат смола. Затова днес паметникът е опасен.

Община Копривщица не разполага с достатъчно средства за реставрация.

Преди месец общината започна дарителска кампания за спасяването на паметника на Георги Бенковски. Сумата до момента обаче е минимална и не е достатъчна, отбелязва кметът.

За пълната реставрация и обезопасяване на разпадащите се стъпала от подхода към  паметника са нужни поне 60 хиляди лева. Дарителската сметка може да откриете в сайта на община Копривщица.

 

Коментари

  1. 2018.10.08 | 11:52
    Голям срам! А има пари за да се слагат плочките пред Св. Седмочисленици, нали! При това, за цели 22 милиона..
  2. 2018.10.08 | 09:55
    С.Р.А.М
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет