В Перник гласуваха декларация за недопускане замърсяване на въздуха

  • 05 октомври 2018 14:44

  • 981
  • 0
В Перник гласуваха декларация за недопускане замърсяване на въздуха
© Pixabay

Общинският съвет в Перник единодушно гласува декларация до компетентните органи с искане да се вземат всички законосъобразни мерки за недопускане замърсяване на въздуха в общината. Обезпокоени от констатираните факти и повишената чувствителност на гражданите, съветниците декларираха своята ангажираност срещу изграждането и използването на инсталации, изгарящи отпадъци, опасни за живота и здравето на жителите на общината.

Декларацията ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите, РИОСВ, Регионалната здравна инспекция и др.

Кметът Вяра Церовска припомни, че при внезапна проверка на "Топлофикация" експерти са констатирали наличие на силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, също нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища. Инсталацията е спряна, съобщи Церовска.

Тази инсталация не е собственост на "Топлофикация", уточни изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. По думите му тя е разположена на територията на предприятието и ползва неговата логистика. Спасов уточни, че ръководеното от него дружество гори единствено въглища и брикети и използва за разпалване газ. 

Говорителят на гражданския инициативен комитет Валентин Пешев каза, че са внесени четири инвестиционни предложения в общината, в които се предвижда да се горят отпадъци.

Съветниците се обединиха около тезата, че ТЕЦ "Република" не бива да спира, защото това означава градът да остане на студено през зимата. "Спирането на "Топлофикация" би било извънредна и кризисна ситуация за Перник, каквито и мерки да вземем", заяви Вяра Церовска.

Макар и частно, "Топлофикация" е структуроопределящо предприятие, посочи съветникът Милан Миланов. По думите му държавните органи имат компетентност да направят всичко необходимо топлоснабдителното дружество да не изпадне в критично състояние.

Любомир Спасов увери съветниците, че "Топлофикация" е добре подготвена за отоплителния сезон.

Вижте най-актуалните данни за замърсеността на въздуха ТУК.

Последвайте канала на

БТА
981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини