Майките на децата с увреждания напуснаха НС, започват ефективни стачки (обновена)

  • 04 октомври 2018 15:53

  • 6921
  • 9
Майките на децата с увреждания напуснаха НС, започват ефективни стачки (обновена)
© Булфото (архив)

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министрите на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. , на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Те излязоха разплакани от срещата и заявиха, че почват ефективни протести - гражданско неподчинение. По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят, как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания и ще има ли изобщо реформа. Майките бяха категорични, че не е тяхна работа да разпределят повечето пари за хората с увреждания и е време всички министри да си свършат работата, а да не оставят Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  сам. Те отново заявиха, че се борят за реформа, а не за пари. "Тези мятания на 150 милиона за хората с увреждания, които майките трябва да разпределят със синдикатите, които свиркат срещу нас, показват, че уменията на господин Борисов като политик са се изчерпали и е време да си ходи", заяви Вера Иванова.

Министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  изрази съжаление за реакцията на майките, но не се ангажира с оценка на среща, оранизирана от депутатите. Хубаво е, че парламентът проявява ангажираност по решаване на този въпрос, допълни Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . От думите му стана ясно, че още този месец проектът на Закон за хората с увреждания трябва да е готов. Той смята, че основните положения в Закона за хората с увреждания, които гарантират реформа, са били запазени дори във варианта, който е бил предложен в понеделник на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Там индивидуалната оценка на хората с увреждания остава във вида, в който я искат протестиращите , отбеляза министърът.

Основната част от допълнително отпуснатите 150 милиона лева за хората с увреждания ще отиде за финансиране на месечната финансова подкрепа, обвързана с линията на бедността, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година. Става въпрос за много хора с увреждания, за по-значително увеличение на размера на подкрепата за най-тежките случаи - с около 200 лева повече. Първоначалната оценка на социалното ведомство беше за необходими 110 милиона лева за финансова подкрепа, но в момента има предложение за увеличаване на подкрепата за групата хора с увреждания над 90 процента с чужда помощ, които обаче получават трудова пенсия, т.е. инвалидизирали са се на по-късен етап на живота си, съобщи Петков. За тях ще са необходими 27 милиона лева. При сегашните размери на финансовата подкрепа, се получава, че подкрепата за тях е по-малка от подкрепата за тези, които получават социално инвалидни пенсии и не са работили.

Останалата част от ресурса ще се използва за увеличение на парите за личната помощ или асистентската подкрепа. Тази година има 68 милиона за това, но са необходими повече пари. Всичко зависи от вида на законопроекта за личната помощ, там трябва да има някакви ограничения, защото в противен случай наличният ресурс няма да стигне, уточни Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .Той припомни, че законопроектът за личната помощ е в НС, министерството няма преки ангажименти за него.

На срещата не дойде финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, въпреки че финансовото министерство има основните забележки по проектозакона за хората с увреждания и по закона за личната помощ, разработен от майките и от омбудсмана.

Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва отбеляза, че не е ясно защо след съгласуването с министерства се е оказало, че законопроектът не се подкрепя от много от тях, включително и от финансовото, след като експерти от тези министерства са участвали в работната група по изготвянето му.

Утре отново ще има среща в 14.00 часа в министерството.

На срещата днес стана ясно, че здравното министерство има съгласието от 2020 година да поеме помощните средства и медицинските изделия, разработва се стандарт за тях, който трябва да е готов до 30 март догодина. Министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през отбеляза, че министерството е поело ангажименти и ги разработва в срок.

Министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 каза на майките, че в образователния закон няма ограничение за присъствието на асистенти в образователните институции. 320 деца са били подкрепяни от лични асистенти в образователни институции миналата година, информира Вълчев.

Майките обаче смятат, че образованието не подкрепя техните деца и дадоха пример с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско училище със специалност цветарство, а в същото време има съхранен интелект и би могло да бъде програмист. Те дадоха и пример как в ресурсни центрове на деца, които не могат да говорят, се дава въпросник, който трябва да попълнят с питане за какво мечтае детето, какви чужди езици иска да знае.

Министърът посочи, че ще направи проверка по случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско училище и допълни, че разпределението е било от центъра за специална образователна подкрепа. По думите му индивидуалната оценка е заложена в законодателството, не е ясно защо не се изпълнява. "Училището не е получило средства за това, че детето е в него, центровете получават пари", обясни министърът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6921 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Въййй

2018.10.04 | 17:50

9
Ами той чо*ека го ка*а,за свещеници и учители може за д.р.у.г.и.т.е няма. Този Б.о
к.о гледа само с*бе си и хо*ата ок*ло не*о да са добре. Той лиже б.а.б.и.н.и за*ници,а тука другите ли*ат нег*вия. Док*то им*ме так*ва по*итици нищо добро не ни чака. Без я*на по*иция и чак*щи само Европа какв*то каже,това не е де*окрация. За т*кава ма*ка дър*ава мо*ем лес*о да се опра*им с прав*лните пол*тици. Обез*юдяванетп на се*ата ,за къде сме без сел*ко стопа*ство? Този Будаа

2018.10.04 | 17:27

8
Цветанов пак ще прати побойници.
Георги Радев

2018.10.04 | 16:54

7
Румене, виж провери в областното управление дали вече са ми махнали акта. Цяла България видя, че тоя смахнатият инвалид ме удари и ми потроши колата... Как ще ходя сега до Харманли и Славяново?
Пиперко

2018.10.04 | 16:46

6
Тези не разбраха ли, че са омразни за всички с техните протести, затваряне на възлови кръстовища и непресттанни искания за още пари и привилегии. Вместо това защо не си сформират градина, няколко да гледат децата, и без това по цял ден ги държат в колички пред НС, а останалите да се хванат на работа. Като поработят малко, за сума два пъти по-малка от получаваната....тогава друга песен ще запеят.
Умник Гюро

2018.10.04 | 15:57

1
Всички комунисти и руснаци: Вън от България!
ТОЗИ ТРОЛ

2018.10.04 | 16:38

5
Е ЛЮБИМИЯ НА ПЕЕВСКИ И ЦВЪКИ.
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.04 | 16:27

3
Ватници червени, цоциалисти и Кутевски тролове гнусни, и този протест яхнахте

2018.10.04 | 16:35

4
10 години не ти ли стигат с този необразовн глиган? БСП И ГЕРБ СА РАЗЛИЧНИ ЛИСТА НА ЕДНО И СЪЩО ДЪРВО- БКП.

2018.10.04 | 16:05

2
Бойко, българомразецо, Господ гледа и ми се струва, че ще ходиш надолу. Това с децата и хората с увреждания дето се гаврите няма да ви бъде простено, бъди сигурен. Ще дадете 1.5 млрд за самолети, а за тези страдалци 0,1 млрд?! ОСТАВКА

Добави коментар

Водещи новини