50 млн. въртят професионалните домоуправители

  • 04 октомври 2018 11:23

  • 926
  • 0
50 млн. въртят професионалните домоуправители
© Pixabay

На около 50 млн. на година се изчислява пазарът на услугите, предлагани у нас от фирмите на професионалните домоуправители. Това обяви Ламбро Попов, председател на новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

„Сградите в режим на етажна собственост са близо половината от всички жилища в страната 1,86 млн. апартамента“, уточни Попов. Браншовикът припомни, че от общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. „Около 22 хил. пък сградите в България са сгради тип ЕПК и панелки, намиращи се пред края на експлоатационния си срок. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти. Освен това много от тях са със зле поддържани общи части. Досега са санирани около 760 от тези сгради, а общо подадените заявления за саниране са около 5000, като 2000 са одобрени за обновяване“, поясни той.

Проверка в интернет показа, че таксите на услугата предлагана от професионалните домоуправители, започват от 5 лв. за домакинство, а отделно за почистване се вземат по 2 лв. на обитател на блока, пише "Монитор".

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация обясни,  че единствено в София има повече жилищни кооперации, които са с професионален домоуправител. „Техният дял в столицата достига 15%, но общо за страната е той много по-малък“, уточни той. По думите му, освен в затворените комплекси, където подобно управление и поддръжка на общите части е задължително, най-често от услугата се ползват в сградите, където има повече живущи.

„В новопостроените кооперации обикновено в началото се започва с наемането на фирма за поддръжка, но това не продължава дълго. В центъра на града, например няма толкова голямо покритие, защото там част от апартаментите са празни. Подобен, от демографска гледна точка е и проблемът в по-малките градове, където много жилища пустеят и там подобна услуга и всякакъв друг бизнес трудно се развиват“, смята Велков.

Последвайте канала на

Novini.bg
926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини