Дават статут „трамвай“ на колоездачите

  • 03 октомври 2018 07:03

  • 3123
  • 3
Дават статут „трамвай“ на колоездачите
© Булфото (архив)

Колоездачите ще имат статут на трамвай или иначе казано, ще имат предимство навсякъде по пътищата. Останалите участници в движението, дори и пешеходците, ще трябва да ги пропускат по велоалеите, на кръстовищата и дори на тротоарите, ако няма обозначена зона за каране на колело. Ако площите обаче са определени само и единствено за пешеходци, според действащия в момента закон те няма да имат право да се движат там.

Предлаганите правила обаче ще могат да ги облагодетелстват и те да се движат навсякъде с пълно предимство. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия и променян над 100 пъти Закон за движение по пътищата.

Предложенията ще бъдат внесени до дни за обсъждане, но не се знае каква част от тях ще минат.

„Колоездачите са крайно недисциплинирани. Те не спазват никакви закони. Само една малка част от тях го правят. Даването на повече права, ще ги направи още по-невнимателни“, смятат представители от Пътна полиция, които са категорични, че ще се противопоставят на готвените промени, стигне ли са на обсъждане в парламентарна комисия. Въпреки многото нарушения, които правят, колоездачите, които са глобени годишно в столицата са едва около 200 и то когато са станали причина за някакво пътно-транспортно произшествие.

Единствените наказания, които катаджиите могат да налагат, са за липса на жилетка – 10 лева, за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева. Новите промени обаче предвиждат въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лева. По-сериозни санкции се предвиждат и за минаването на червен светофар, съобщава „Монитор“.

Според членове на работната група наказанието за карането на забранен сигнал или преминаването на знак „Стоп“, без да се спре, трябва да коства на водача на автомобила цели две години без книжка както и глоба от 1000 до 2000 лева. Причината за предлагането на крутите мерки е, че преминаването на червен сигнал е равносилно на опит за убийство и може да коства нечий човешки живот, особено ако кръстовището е по-натоварено и по-високоскоростно. Други идеи на членовете на работната група са премахването на левия завой. Смята се, че много произшествия стават именно, когато водачите са без предимство, но решават да завият. За да се премахне тази опция обаче, е необходимо не само закона да се промени, но и цялата инфраструктура, което според скептиците, участващи в обсъжданията, граничи с лудостта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3123 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Stamat

2018.10.03 | 08:47

2
Най-сетне!Когато карам по тротоар, когато няма другаде да минеш, всички врещят, но ако направя забележка на някоя лелка, че се движи в средата на платното за движение - ела да видиш какво става. Най-голяма заплаха за движението в града са пешеходците. Дрогирани, влюбени, разсеяни, нахални, агресивни и доста често вече прости до немай къде си!Най-опасни са децата на колело и тези, които си купят колело от мола и си мислят,че са BMX шампиони!
Съдията

2018.10.03 | 09:00

3
Момче и Ти си прекалило с "тревата"!
Хахаха

2018.10.03 | 08:09

1
Олигофрени коват закони! Ужассссс

Добави коментар

Водещи новини