Нова национална стратегия за децата беше разискана в Пловдив

  • 01 октомври 2018 20:43

  • 1697
  • 0
Нова национална стратегия за децата беше разискана в Пловдив
© Pixabay

Държавни институции, синдикални, неправителствени и работодателски организации участват в изработването на новата Национална стратегия за детето. Приоритетите бяха представени на консултативна среща в Пловдив.

За да осигурява стратегията сигурна среда и развитие на подрастващите, е наложителна преработката на редица закони у нас, обявиха участници в срещата. Очаква се след подписването на новия документ през декември, той до влезе за обсъждане в Народното събрание.

Новата стратегия трябва да работи в полза на всички деца, а не само на рисковите групи, обявиха участниците в срещата.

Основните акценти в новия стратегически документ ще са здравето и здравословния начин на живот, образованието, безопасния интернет, отдих и свободно време, семейна среда.

По думите на народния представител Славчо Атанасов редица закони у нас са остарели и не защитават потребностите на подрастващите, затова предстои тяхната промяна.

,,За жалост ние в момента сме на първо място по разводи, когато се развеждат, никой не може да задължи двамата родители да останат заедно, но това дете автоматично отива в рисковата група'', коментира пред БНТ Атанасов.

Едно от предложенията предвижда задължителни срещи на възрастните с медиатор преди бракоразводния процес. Сред обсъжданите промени е и увеличаване на наказанието за посегателство върху деца.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини