България осигури работа на 50 бежанци

  • 26 септември 2018 12:35

  • 643
  • 0
България осигури работа на 50 бежанци
© bulphoto

„От началото на годината мигрантите, потърсили убежище в България, са 1 100 лица, предимно от Сирия, Ирак и Пакистан. О тях 53% са мъже и 11% жени - с преобладаващо ниско образование“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на международна конференция за "Интеграция на мигрантите на пазара на труда".

От всички търсещи убежище у нас на 217 души е предоставен статут на бежанци. 692 са случаите на прекратено производство по получаването на такъв статут.

До август 2018 г. има 652 случая на прекратено производство за получаване на хуманитарен статут на бежанци. 12% от капацитета на бежанските центрове е запълнен. Това показва че целта на бежанците не е България. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Около 50 бежанци са започнали работа през 2016 г., стана ясно от думите му.

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров през последните години с преодоляването на последиците от икономическата криза страната ни се превръща все повече в място на труд и живеене на лица от трети държави. Развитието на миграционните процеси превръща интегрирането на мигрантите в един от основните въпроси на българската политика. Интеграцията на граждани от трети държави в българското общество е също много важна част от българската интеграционна политика, затова ние разполагаме с основен стратегически ангажимент, поясни Лазаров. По думите му повече от 10 000 граждани на трети държави участват на пазара на труда у нас с промяна на правилата за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини