България и Индонезия се споразумяха на остров Бали да бъде открито почетно консулство

  • 21 септември 2018 20:13

  • 2638
  • 3
България и Индонезия се споразумяха на остров Бали да бъде открито почетно консулство
© МВнР, пресцентър

Почетно консулство ще представлява интересите на Република България на индонезийския остров Бали, който става все по-посещавано място от наши туристи.

За това се договориха в Монреал външните министри на България и Индонезия Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Рътно Марсуди, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

Индонезия вече има двама почетни консули в България. Към септември 2018 г. на финален етап е даването на съгласие на българската страна за назначаване на трети почетен консул у нас.

Последният случай, при който се наложи България да се намеси активно с консулска подкрепа на няколко десетки наши сънародници в Бали, бе при  изригването на вулкана Агунг. Тогава координацията бе поета от кризисен щаб в посолството ни в Джакарта в съдействие с консулските служби на други държави от ЕС, намиращи се на остров Бали.

“Откриването на почетно консулство ще помогне да реагираме по-адекватно при такива ситуации”, заяви българският външен министър.

“Поздравления за успешното председателство на Съвета на ЕС”, обърна се министър Марсуди към Захариева.

Ръководителката на българската дипломация благодари за високата оценка и представи основните външнополитически постижение на Българското председателство.

Захариева и Марсуди обсъдиха редица актуални въпроси от международния дневен ред, сред които Близкоизточния мирен процес, миграцията и борбата с радикализацията. Индонезия е най-голямата ислямска страна в света. 87 на сто от нейното 262-милионно население изповядват исляма. През 2014 г. Индонезия осъжда остро ИДИЛ и забранява разпространяването на нейната идеология на територията на страната.

Външните министри на България и Индонезия констатираха, че въпреки положителната тенденция в стокообмена, потенциалът на двете страни предполага много по-значително увеличение на търговията.

За 2017 г. двустранната търговия възлиза на 58.1 млн. щатски долара, от които 19.2 млн. износ и 38.9 млн. внос. Индонезия е най-голямата икономика в Югоизточна Азия (АСЕАН) и 16-та в света. Член е на Г20.

Дипломатическите отношения между България и Индонезия са установени на 20 септември 1956 г. Българското посолство в Джакарта днес функционира като регионален център. Посланикът на България в Индонезия се акредитира и за Сингапур, Малайзия, Бруней и АСЕАН.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2638 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Gladen Ministar

2018.09.22 | 06:49

3
Prekrasna radota za paletisi zigarite s parite e Po dobre
Петър

2018.09.21 | 20:37

1
Пу заплювам първи за консул!
Вальо

2018.09.21 | 21:11

2
Обади се преди да ти свърши мандата, да си пусна аз молбата за мястото.

Добави коментар

Водещи новини