Бойко Борисов и Мевлют Чавушоглу вече са във Варна

  • 25 март 2018 21:00

  • 12677
  • 26
Бойко Борисов и Мевлют Чавушоглу вече са във Варна
© Булфото

Във Варна вече пристигат официалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, както и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз Йомер Челик.

Според турски медии делегацията на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще включва още министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи.

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г вече е в морската столица, а вицепремиерите Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, както и министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена се очакват в резиденция Евксиноград до края на деня.

Над 120 са акредитираните журналисти, които ще отразяват събитието. Поне още толкова са пожелали да получат достъп, но са заявили желанието си късно. Три екипа на телевизия „Ал Джазира“, ситуирани във Варна. С Ердоган се очаква да пристигнат над 30 журналисти. В града вече пребивават екипи от Япония, Китай и Гърция. В резиденцията се изгражда специален пресцентър.

Преди началото на четиристранния формат на срещата ЕК - Европейски съвет - Българско европредседателство и Турция, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г ще разговаря първо с президента на Турция Ердоган по двустранни въпроси. В разговора ще се включат и министрите на енергетиката на двете страни. Двустранна среща се предвижда също между Борисов и Доналд Туск, който също ще пристигне във Варна малко по-рано през деня.

Позициите на страните в срещата вече са заявени. Борисов заяви, че българската цел е да продължи да действа мигрантското споразумение. Турция настоява да получи остатъка от трите милиарда евро обещание за мигрантите на нейна територия. Размразяване на преговорите по евроинтеграцията на южната ни съседка също е в дневния ред на срещата за новините.

Срещата във Варна беше определена като трудна по време и след края на Европейският съвет в Брюксел в четвъртък и петък. На заключителната пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че с Турция трябва да се търси диалог: "Наясно съм, че тази среща няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други, сложни въпроси, в т.ч. и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начин да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес".

И председателят на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето не скри резервите си, но добави, че е необходимо сътрудничество с Турция: "Гледам на тази среща със смесени и разнообразни чувства, защото масата от конфликти между Турция и ЕС не престава да нараства. Ние обаче ще имаме откровен и открит разговор с президента Ердоган, без да крием несъгласията си с Турция, като в същото време ще изразим желание за засилване на сътрудничеството".

Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и Доналд Туск във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна. От областната дирекция на МВР в морската столица уточниха, че от понеделник следобед до 18:00 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. Но увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града.

Летището и резиденция „Евксиноград“ също са със засилена охрана. Представителите на турските служби също са в града и работят заедно с Националната служба за охрана на България за осигуряване на безопасността на участниците в срещата. Протест срещу посещението на Ердоган организира партия „Възраждане“. Той ще се състои в понеделник от 12 часа на площад „Независимост“ във Варна, съобщи председателят на формацията Костадин Костадинов. Той посочи, че се планират и други акции, които не се оповестяват заради засилените мерки за сигурност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12677 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Истината

2018.03.26 | 22:26

26
Навеждане, граничещо с коленичене!?! Жалък, проЗтак!!!

2018.03.26 | 22:26

25
Българските Олигарси са тумора на България.

2018.03.26 | 20:06

24
българите са прости селяндури мнозинството
Тракийски бежанец

2018.03.26 | 20:06

23
Тракийски бежанци и потомците им, варналий, да посрещнем Ердоган, подобаващо се, въпреки мерките за сигурност!!!
гошо

2018.03.26 | 20:06

22
Вън от България ислямски терористи!Опозорените национални предатели и турски васали от ГРОП да се махат в Анадола.

2018.03.26 | 08:39

14
ДА СИ ВЗЕМАТ ГРОБ И ПЕДОФИЛИТЕ ОТ ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ!
Току що

2018.03.26 | 20:06

21
в Провадия са кацнали Тръмп и Путин които със затаен дъх ще слушат какво ще каже султана...
Ердо

2018.03.26 | 09:10

20
аз избрах Варна за срещата, защото и тя като Кърджали е в душевните граници на турците

2018.03.26 | 08:40

16
тоя Борисов де ни посреща е от обслужващия персонал

2018.03.26 | 09:10

19
обикновен лъжец и крадец

2018.03.26 | 09:10

18
СБОГОМ ЛЪЖЛИВ САКАТ ДЕДО
ot dobrite

2018.03.26 | 09:10

17
po-korektnite ve4e sa tam,da vidim koga 6te se poyavyat demagozite... sega vsi4ki 6te 4uem,koy s kakvo e pomognal na 3 500 000 byaga6ti ot petrolnata voyna

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини