Летище София: Засилили сме мерките за гранична проверка

  • 13 септември 2018 17:33

  • 2026
  • 2
Летище София: Засилили сме мерките за гранична проверка
© Булфото (архив)

От Летище София увериха, че са взели мерки да не се допускат повече случаи като последния, при който пътници от Бейрут са влезли в страната без гранична проверка. Това е станало заради допуснато смесване на транзитни пътници с такива, за които пътуването започва от София.

"Не може да се случи непроверен пътник да излети от летището", категоричен бе неговият изпълнителен директор Владимир Рапанджиев. “Ще има технически средства, освен човешки фактор, за да можем да гарантираме в приемлива степен, че няма да се случи това нещо“, уточни той пред БНР.

"Смесването на пътници е станало на Терминал 2 и чрез камери и служители на Дирекция "Сигурност" са взети необходимите мерки. В конкретния ден и случай е допуснато от служител на Дирекция "Сигурност" смесване на такива пътници, проверени в стандарта извън ЕС с пътници, които са по стандартите на ЕК и разписани в Националната програма за сигурност. Веднага това смесване, когато е констатирано, са взети необходимите мерки пак разписани в Националната програма и европейските регламенти, така че да не се допусне пробив в авиационната сигурност“, допълни още той.

"След направените проверки служител от Дирекция "Сигурност" на летище София е уволнен, заради случая. Двама са с последно предупреждение. Ръководител на отдел е понижен и е назначен нов, а друг е наказан със забележка. Всеки ден през летището преминават около 2 хиляди пътници, а между 7 и 9 са полетите от трети страни", каза още Рапунджиев.

Вчера стана известно, че пътници, пристигнали от Бейрут, са влезли в страната без паспортна проверка. Министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 бе категоричен, че отговорността в случая не е на МВР, а мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията министърът на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета да бъди извикан в пленарната зала заради случая. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2026 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
все още жив

2018.09.13 | 18:11

2
Жалки продажни мишки! Пуснахте цялата сган на планетата ! Докато не затриете напълно България,няма да мирясате !

2018.09.13 | 17:55

1
До следващото преминасане на " смесили се пътници" с проверени ???? Как????

Добави коментар

Водещи новини