Вода газим, жадни ходим, но плащаме като попове

  • 07 септември 2018 14:23

  • 4357
  • 6
Вода газим, жадни ходим, но плащаме като попове
© булфото/архив/

Няма ли кой да контролира „Софийска вода”? Този въпрос е реторичен, тъй като концесията на този важен сектор е дело и отговорност на Столична община. Защо обаче е възможно един монополист да праща нереално високи сметки на свои потребители и да ги вкарва в стрес? Нима в дружеството няма и компетенти хора, които да си гледат съвестно работата?

„Жители на блок 200 в район Красно село получиха фактури за вода от по 3400 лв., 2700 лв., 1740 лв., както и 3800 лв, като сумите са за период от пет месеца.

Хората не могат да си дадат обяснение на рекордно високите сметки, разказа Нова телевизия. Според тях не  е възможно толкова много кубици да минат през тръбите на апартаментите”.

Това не се прави за първи път, но чак пък сметки в такива размери са направо шокиращи. Цинично е от „Софийска вода” да обясняват след разгласата на това безобразие, щели били да проверяват. Ама защо изобщо изпратихте на хората такива сметки, бе?

Какви хора наистина работят там и не са ли се впечатлили от сумите, когато са правили фактурите?

Концесията, която бе сключена през 1999 година, не се одобрява от софиянци. Затова те поискаха мастен референдум срещу този неизгоден за потребителите договор. Допитването до народа обаче бе осуетено от градските избраници на народа в СОС. Оказа се, че концесията е сключена така, че ако бъде отменена софиянци ще трябва да платят неустойка от 400 милиона до 1 милиард лева.

Да припомним, че в края на 1999 г. Столичният общински съвет одобри за концесионер на ВиК-системите в града английската фирма „Интернешънъл Уотър лимитид“. „Интернешънъл Уотър“ спечели концесията с обещаната най-ниска цена от 0,405 лв. за куб. м вода през първата година и осреднена цена от 0,435 лв. за куб. м през целия период на концесията. В приетата оферта беше предвидено за първите пет години загубите на вода да паднат от 60% на 30%, т.е. всяка година да намаляват с по 6%.

Специалистите в бранша казват, че загубите на вода са най-важният технико-икономически показател за равнището на работа във всяка водоснабдителна фирма. Е, до момента те са близо 50 на сто. А за цената нека всеки потребител сам да си пресметне. Но да не забравя, че гравитачният път на водата в столицата я има благодарение на гениалния някогашен кмет Иван Иванов.

Междувременно цената на водата преди година нарастна с още 17 на сто. И почти веднага стана ясно, че през цената на водата се плащат и транспортни разходи в дружеството. „Столичани плащат картите за градския транспорт и дори таксиметровия превоз на служителите на монополиста “Софийска вода”. Това се разбира от обявените в последните седмици две обществени поръчки от концесионера, съобщи БГНЕС. Като само за карти за градския транспорт е предвидено да бъдат заплатени 1,5 млн. лв. без ДДС за срок от пет години. В сметките за вода на жителите на столицата, “Софийска вода” ще калкулира закупуването на 600 бр. годишни персонални карти за всички линии на градския транспорт в София, както и на още 350 бр. Годишни неперсеонализирани карти за автобуси, тролей, трамвай и метро”.

Това го направи вторият концесионер – френската фирма „Веолия”.

Дали има смисъл да припомняме, че в предишната - английската фирма, през 2005 г. избухна скандал, след като се разбра, че тогавашният шеф на "Софийска вода" Кевин Старлинг е взимал месечна заплата от 68 000 лв., а годишното му възнаграждение е било 816 000 лв. Финансовият директор взимал 52 800 лв., а останалите 7 чужденци в управата на дружеството - между 24 800 и 35 200 лв. на месец!

Едва ли, това са нашите пари, попили като вода в пясъка...

Аделина Делийска
4357 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
kik

2018.09.08 | 02:35

6
Komunizma trqbva da se varne...4e mi pisna ve4e...
kik

2018.09.08 | 02:33

5
Angliiski ui da te Takova nai-mnogo boli... UAR go znaqt nai-dobre
ХБ Китай

2018.09.07 | 22:43

4
Ама наистина сме много прост народ

2018.09.07 | 16:16

3
Г-н Главен Прокурор,
Отдавна българската общственост очаква да се самосезирате и подписалите тези неизгодни за България договори да получат съответното на престъплението им възмездие. Когато в разгара на кризата в Гърция Саркози предложи да вземе на концесия управлението на водата тяхното правителство отговори решително НЕ.
Защо КЕВЪР не следи дали падат загубите, както е предвидено по договора? Защо последният по доходи и жизнен стандарт в Европа българин трябва да плаща сладкия живот на тези тарикати? Ако се разровите в договорите им за доставка на водомери ще излязат интересни неща, стига да има воля и желание за това.България спешно има нужда от свой Дюи и Джовани Фалконе.Навярна Главният Прокурор знае кои са тези хора, останали в историята на своите страни.
опорна то4ка

2018.09.07 | 15:17

2
Отдела, веднъж извъртяхте един метеж уж че ша са бийте и а са борите срещу монополите, сега ми се струва че момента е удобен да повторите упражнението! Ако има начин да изкарате балъка по площадите да фърля камъни...
реалист

2018.09.07 | 15:17

1
Прост народ-слаба държава!

Добави коментар

Водещи новини