Слави Трифонов: Ако има държава, има и справедливо възмездие

От 2000 г. насам имаме средно по един национален траур годишно заради загинали българи. С времето започваме да разглеждаме жертвите като статистика.

Това написа шоуменът Слави Трифонов в социалните мрежи по повод тежката катастрофа, която взе 17 живота край Своге. Заради трагедията вчера трима министри подадоха оставка по искане на премиера Бойко Борисов.

По думите му всъщност това са човешки съдби и лични трагедии за цели семейства, роднини, приятели. Дългия припомни някои от най-големите трагедии, случили се в страната ни през последните 20 години.

Публикуваме мнението на Слави Трифонов без редакторска намеса:

Статистиката няма как да помни Наташа Кабакчиева, една от почернените майки от трагедията пред дискотека „Индиго“. „Душата ми е изгорена“, казваше тя преди да загуби окончателно битката с рака. Наташа Кабакчиева беше погребана в гроба на дъщеря си Криси, в деня, в който момичето трябваше да навърши 26 години. Статистиката няма как да помни и Атанас Генчев, „Героят от Бяла“, който спаси 11 човешки живота след зловещата катастрофа край Бяла през 2006 г. На 60 години Атанас Генчев също загуби битката с рака.

И ето, мина поредният национален траур. След него остава само мъката на близките на потърпевшите и загиналите, а в дълго отсъстващата държава сякаш вече го няма и очакването за справедливо възмездие. А ако има държава, има и справедливо възмездие. Защото има трагедии, които не могат да бъдат предотвратени, но има и трагедии, вследствие от безхаберието на властите и човешката алчност. По всичко личи, че трагедията край Своге е била предизвестена именно от тези два фактора. И това не е първата такава трагедия. А помним ли за кого жалихме през последните 17 години? Наказани ли бяха истинските виновници там, където имаше виновни? Имаше ли справедливо възмездие? Или обявявахме национален траур на гузната съвест... и дотам? Да видим.

На 21 декември 2001 г. от смачкване и задушаване на стълбите на дискотека “Индиго” умират седем български деца - съдът постановява условни присъди и обезщетения за общо... 50 000 лева. Толкова струват седем детски живота – 50 000 лева. Никой не лежи в затвора, въпреки очевидните престъпления при строежа на дискотеката, но пък беше издигнат възпоменателен паметник “Дървото на живота”...

На 27 декември 2003 г. при атака на базата в Кербала са убити петима български военнослужещи - доклад от проверка за трагедията посочва множество грешки на място, включително и на полското командване, но виновни няма.

На 4 април 2004 г. автобус пада в сръбската река Лим и загиват 12 български деца - в Народното събрание е създадена анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около трагедията. В крайна сметка на 4 години затвор е осъден само шофьорът Илия Измирлиев, който последен напуска покрива на автобуса. Няма осъдени от фирмата превозвач за автобуса развалина, който е бил с техническа неизправност и не е трябвало да бъде пускан за дълъг път. Няма виновни и за установените нарушения и тотално нехайство при организирането на ученически екскурзии.

На 7 декември 2006 г. 18 души загиват след сблъсък между камион и градски автобус на смъртоносния път край град Бяла - осъден на 10 години затвор е шофьорът на камиона Синан Алиев. Той е освободен предсрочно от затвора.

На 28 февруари 2008 г. 9 души изгарят във влака София-Кардам - никой от виновните не лежи в затвора, съдът постановява три условни присъди, най-много получава шафнерът на влака - 3 години условно.

На 28 май 2009 г. на събор в ямболската местност “Бакаджиците” 16 души намират смъртта си, пометени от автобус “Чавдар” - на 10 години затвор е осъден шофьорът Господин Господинов, който за пръв и единствен път кара злополучния автобус, пуснат в експлоатация от лицензиран от Министерството на транспорта сервиз, въпреки техническа неизправност. Господинов умира след няколко месеца в затвора. На 10 години затвор е осъден и собственикът на автобуса Слави Славов - той е заловен при рутинна проверка на катаджии в Стамболийски, след като се укрива успешно от правосъдието... цели 6 години.

Нито една институция не е разследвана и за множеството нарушени наредби при провеждането на събора в местността “Бакаджиците”. Нарушенията допринасят да се случи трагедията.

На 5 септември 2009 г. 15 българи се удавят в Охридското езеро след потъване на туристическото корабче “Илинден” - македонският съд, забележете, постановява 1 година затвор за капитана на “Илинден”, претоварил корабчето и 1 година затвор за хърватския гражданин, издал сертификат за годността на “Илинден” при неспазване на закона за корабоплаването.

На 15 юни 2011 г. загиват 9 души след катастрофа на магистрала “Тракия” - петорна автотехническа експертиза показва, че катастрофата е можело да бъде предотвратена. Собственикът на превозвача и шефът на транспортния отдел по това време са осъдени на 10 години затвор, на 5 години затвор е осъден шофьорът на автобуса.

На 6 февруари 2012 г., вследствие на скъсана стена на язовир “Иваново”, приливна вълна отнася половината къщи в село Бисер, загиват 6 души от селото и още 5 души от област Хасково - след 10 000 страници разследване, виновни няма. Но пък една партия тръгна да прави щедри дарения от партийната си субсидия, т.е. от парите на данъкоплатците. Т.е. с чужда пита помен. Виновни за Бисер няма, но пък имаше изложба на местен художник с 12 творби от наводнението.

Всъщност, делото за потопа в Бисер спря, защото не могат да бъдат открити трима свидетели, били в чужбина. От своя страна властите дълго си прехвърляха топката чий е язовирът и кой носи отговорността. Както сега си прехвърлят отговорността кой е поставил калпавата мантинела край Своге. Засега разбираме, че е паднала от небето и се е самопоставила.

До ден днешен не е ясна собствеността на около 200 язовира в България, някои от които могат да потопят и друго село и да удавят други нищо неподозиращи българи. Всъщност, че уроците не са научени и че безхаберието продължава по старому стана ясно 2 години и половина по-късно – при наводненията в Мизия.

На 5 август 2013 г. загиват четирима миньори в мина “Ораново” - виновни няма. По-рано, през 2007 г., пак там, в два различни инцидента, загиват още 4 души. Тогава национален траур няма. А виновни... пак няма.

На 23 юни 2014 г. е обявен национален траур в памет на жертвите от наводненията във Варна и Добрич. На 19 юни, след приливна вълна загиват 13 души във варненския квартал “Аспарухово” – точно преди дни съдът решава, че единственият виновник за трагедията в “Аспарухово” от 2014 г. е... дъждът. Няма виновни за немарливостта на властите, няма виновни за непочистените дерета, няма виновни за незаконната сеч, няма виновни и за незаконното строителство. Но пък имаше заупокойна молитва.

На 1 октомври 2014 година взрив приравни със земята цех в завод “Миджур” в Горни Лом и отне живота на 15 души - през юни тази година съдът постановява, че обвиняемите не са виновни. Виновни - няма. Единия от обвиняемите – тогавашния собственик на завода за утилизация на противопехотни мини Валери Митков лансираше версията, че взривът е саботаж. Премиера Борисов пък твърдеше, че взривът в Горни Лом, точно преди изборите, не бил случаен.

Национален траур обаче няма през 1999 г., когато шестима полицаи и пожарникари загиват в склад за боеприпаси край Бобовдол. Преди две години bTV открива, че двама от собствениците на склада в Бобовдол притежават и част от завод “Миджур”. При трагичния случай отпреди 19 години виновни пак не са открити.

На 10 декември 2016 г. влакови цистерни се взривяват на гарата в Хитрино, седем души загиват, десетки са ранени, а множество домове са разрушени - виновни няма, като единствените обвиняеми са двамата машинисти. Но пък са отпуснати милиони левове в помощ на Хитрино - 20 милиона дава Европейската комисия, 10 милиона дава правителството, над 2 милиона дават българите чрез DMS кампания, а Камарата на строителите поема ангажимента да възстанови безвъзмездно 11 къщи. Днес обаче продължава да виси въпросът как се разпределят парите за възстановяването на селото. А кметът на Хитрино бива изключен от ДПС заради непрозрачност при харченето на получените средства.

На 13 април 2018 г. в автобусна катастрофа на магистрала “Тракия” загиват 6 души - обвиняема е млада шофьорка, която, според прокуратурата, с леката си кола е изтласкала автобуса от пътя.

Накрая стигаме и до 27 август 2018 г. и трагедията на пътя край Своге, при която загиват 17 души - на политическо ниво вече имаме три подадени министерски оставки (но още негласувани), а единственият задържан за катастрофата е шофьорът на автобуса - Григор Григоров. Засега видимо той е най-големият грешник, тъй като веднага след изписването му от ИСУЛ е заведен с белезници от 7 охранители в съдебната зала. Все пак, да не бързаме, накрая може да се намери и друг виновник, освен шофьора – пак дъждът.

Коментари

 1. 2018.09.02 | 17:55

  Ако имаше държава, нямаше да има чалгари и разни Учиндолски боклуци щяха да си гледат добитъка и да си орат нивите.

  1. 2018.09.02 | 23:57

   Убитак , коментирай изложените факти , а не личноста !!!

 2. 2018.09.02 | 11:16

  Само АЕЦа да не гръмне, че тогава наистина няма да има виновни...

 3. 2018.09.02 | 11:03

  Чета материала на Слави и виждам, че всичко е наред. Проблемите които поставя и безхаберието на държавата са факт. Факт са и мухлювците които го коментират. Не се коментират факти, а личността която ги излага. Много сме зле, ако голяма част от българските мислят така. Нищо добро не ни чака.

 4. 2018.09.02 | 10:10

  и тази "МЕСИЯ"- Слави да не излезе проект на западните служби.

 5. 2018.09.01 | 22:00

  Слави Българина мисли само за чалга,дрога и лесни пари.Неможе за двадесет години двадесет км магистрала да построиш и 45 ленти да срежеш.Много лош материал и овце не може да пасе.ТИКВУН

  1. 2018.09.02 | 08:44

   Бай Боко, много си прос !
   Нищо не знаеш, а много приказваш !

   Не са 20 тодини и веса 20 километра, а оправянета на пътищата в България, сигурно струва милиарди, но има и хиледи други неща за оправяне !

   Така че, кое по-напред !?

   Но тъпото си е тъпо, как да го
   разбере !?

  2. 2018.09.01 | 22:40

   Гамкай ми гуя трол комунистически

 6. 2018.09.01 | 20:16

  Тоя чалгар и той да се обади. Гледай си депутатската отпуска лайнар!

  1. 2018.09.02 | 07:19

   мри бре гнидо

 7. 2018.09.02 | 01:20

  нито мозъка му,нито интелекта му нито популярността на Слави у нас у в чужбина,могат да достигнат мръсните гробари затова и плюят.Малко им остава!

  1. 2018.09.02 | 06:07

   И как го виждате ,като примиер например? С голата глава и двете големи увиснали на ушите му обици,просто гротеска!
   Интелект и мозък не коментирам,за популярност-просто знем ,кои го харесват!

 8. 2018.09.02 | 00:03

  Нещо страшно става в България, много страшно!!!

  1. 2018.09.02 | 04:00

   ами страхувай се ,какъв е проблема

 9. 2018.09.02 | 03:28

  Не е само при нас - трагедиите са в ход из цялата световна прерия - свикваш с тях,понеже си част от тях - така мислим ние с ласото...

 10. 2018.09.02 | 02:28

  Възмездие Винаги има - но нали знаеш - Божията мелница мели бавно...

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Избори

още

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли да се забрани вносът на стари дизелови автомобили?

Трябва ли да се забрани вносът на стари дизелови автомобили?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.