Красимир Каракачанов участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС

  • 30 август 2018 16:56

  • 830
  • 0
Красимир Каракачанов участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС
© Министерство на отбраната

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС. Форумът е част от официалния календар на австрийското председателство на Съвета на ЕС и се провежда във военноисторическия музей на Виена. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В него участва заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

На срещата във Виена министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха въпроси, свързани с европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани - приоритет, който бе поставен в общоевропейския дневен ред по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на годината. Участниците във форума дискутираха ключови аспекти на засиления ангажимент на ЕС към страните от региона на Западните Балкани по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.

Министър Каракачанов акцентира на продуктивния дебат в ЕС по тази тема и се изказа в подкрепа на ясни и разбираеми ангажименти в сферата на Постоянното структурирано сътрудничество, без обаче да бъдат добавяни нови елементи към тях.

 В коментар на предложението на Федерика Могерини за създаване на Европейски инструмент за мир, чиято цел е изграждане на извънбюджетен механизъм за финансиране на дейности с военен или отбранителен характер по линия на Общата външна политика и политика за сигурност, той посочи нуждата от ясно разграничение между инструментите, финансирани от общия бюджет на Съюза.

Министърът на отбраната акцентира на необходимостта да бъде изяснено какво ще бъде нарастването на извънбюджетните дейности, които страните трябва да финансират допълнително.

Министър Каракачанов изрази и позицията на Република България за провеждането на гъвкав подход при участието на трети страни в проекти в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество поради това, че такъв подход предоставя прагматичната възможност да се вземат решения за всеки един конкретен случай по отделно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини