Загиналото в катастрофата край Своге 13-годишно момче е било пълен отличник (снимки)

  • 27 август 2018 11:19

  • 41334
  • 7
Загиналото в катастрофата край Своге 13-годишно момче е било пълен отличник (снимки)
© bulphoto

Съученици и приятели на 14-годишният Георги Стойков скърбят за загиналото момче, което загуби живота си заедно с още 15 души в тежката катастрофа край Своге, при която автобус пълен с 33-ма пътници се преобърна в Искърското дефиле. Те се връщали от екскурзия до манастира „Седемте престола“.

Тройна трагедия сполетява семейството на момчето. Георги е пътувал заедно с баба си Дарина и вуйчо си Симеон. Жената е също сред починалите, а мъжът е с тежки наранявания в болница.

Тримата често ходели на подобни екскурзии, като понякога и майката на момчето също се включвала в семейните пътешествия. Тя също трябвало да пътува до „Седемте престола“, но била болна и се отказала, обясни отец Атанасий от църквата „Св. безсребърници Козма и Дамян“ в Световрачене.

Приятелите на Георги ще го запомнят като добро момче, отличник. „Той беше кротко, добро, много умно дете. Приеха го във Национална финансово-стопанска гимназия по първо желание.“ Освен изпълнено със знания, загиналото момче е отделяло време на спорта, народните танци, пътуванията, обичал е страната ни. „Ходи на народни танци, обича да посещава такива места, беше патриот, обичаше Българя и народната музика, спортуваше“, споделиха децата за своя приятел, цитирани от "Монитор".

Отец Атанасий обясни, че сутринта децата са били на заупокойната молитва в църквата „Св. безсребърници Козма и Дамян“ в Световрачане, където са запалили свещ за Георги. Освен младежите, цял ден в храма са идвали близки на загиналите, както и такива, които не са имали пряка връзка с тях. „Дойде една протестантка и попита „отец мога ли да запаля свещ в православния храм, защото няма къде да се помоля“, разказа отецът.

Той обясни, че телата починалите се погребват на следващия ден, но сега опечалените нямат тази възможност и единствената им утеха е да влязат в храма и за се помолят.

Кметът на Световрачене Светла Николова заяви, че в момента се правят аутопсии на загиналите и от утре би трябвало да започнат да освобождават телата им, но всичко зависи от прокуратурата.

14 от 16-те жертви в катастрофата край Своге са от Световрачене. Всички загинали били поклонници в църквата и винаги помагали както могат, обясни отецът. Сред жертвите е и готвачката на храма, която роботи в София, но идва да помага безвъзмездно по време на празници.

Елена Колева пък е загубила сестрата на мъжа си, която е бивша шефка на пенсионерския клуб. Семейството до последно се надявало, че тя не е сред жертвите, тъй като в това време правила ремонти. Те обясниха, че такива екскурзии са се организирали почти всеки уикенд, като загиналата никога не ги е пропускала. Никога досега не е имало обаче проблем, въпреки че са ходили и на по-далечни дестинации като Пирот.

Племенницата на жената обясни, че познава почти всички, тъй като две години е била с тях покрай починалата си леля. „Това им беше единственото забавление, имаха банкети, събирания, пееха на събори пред кметството“, сподели детето.

Днес е ден на национален траур, като в църквата в Световрачане бе отслужена заупокойна литургия.

Сн. Traffiknews

Снимката е правена на 13 юни, когато пенсионерите от Световрачене имали среща с пенсионерския клуб от с. Войняговци. Тя е една от последната им преди злополучната екскурзия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
41334 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.08.29 | 08:40

6
Лека му пръст! До слабите ученици: ще чистите тоалетни в Европа...и те така ще ви мине живота....
kuf e toa we ???

2018.08.29 | 15:48

7
Не, ти ще чистиш. Зъбите си от пода:)
Hal

2018.08.27 | 11:50

1
Един смотан зубър по-малко.
Hаl

2018.08.27 | 12:42

5
Eла ми бе, шибaняк мъpшав!На мaйка ти пyтката, кyче, пoмиар дoлен, пичкa ти сeлска.Зaври си главата в гъзa да видиш какво лaйно си!Да го хлъзнa на бaба ти в пoтния зaдник! Ще клaтя мaйка ти, като глaден цигaнин джaнка!Путкa мaйна син каскет дръж ми хyя за минeт.
Да ти го нaбия четвъртит c контра гайка от зacилка!Tъп cи като рикошeт от мaймунcка чиkия!Трамвай червaта ти по Витошка да влaчи!Да ти пръднe cлон c запeк в уcтaта.Зaчели са те от цигaнска чеkия върху мръснa тоалетнa чиния!






2018.08.27 | 12:13

4
Говнар пробит, ще гориш в някоя кола и ти.

2018.08.27 | 11:52

2
Простак!!!
А ти си

2018.08.27 | 11:54

3
Путьo!!!

Добави коментар

Водещи новини