Правилата, глупако!*

  • 20 август 2018 16:10

  • 6145
  • 3
Правилата, глупако!*
© булфото/архив/

Липсата на правила за работа в болниците тези дни лъсна в цялата си отчайваща откровеност. В една болница – в Перник, побеснял пациент посегнал на Спешно отделение, трошил и вилнял на воля. В Сливен пък екип от медици по време на раждане умори здрава и права млада жена, решила да даде нов живот.

Тези две независими една от друга случки идват само дни след като регистри показаха имотното състояние на някои управители на болници у нас. На фона на закриването на болнични заведения в страната и повсеместна беднотия и мизерия в бранша. Халал да са им парите, които са си изкарали, ама аналогията се налага от общата несъразмерна бедствена картина в здравеопазването.

Далеч съм от мисълта, че е нормално в една нормална държава в 21 век някой пациент да посяга на лекари или на болнично имущество. Това е грозно и тъпо, няма оправдание за подобно поведение. Не ми е известно някъде по света пациенти да бият периодично лекари или да нахлуват и съсипват обществено имущество безнаказано. Не съм срещала подобни информации, което не означава, че не съществуват.

Тези престъпления към хората с бели престилки продължават, говори се за мерки срещу този вандализъм само, когато се случва. После пак всичко си продължава по старому...

Статистика на Българския лекарски съюз от миналата година сочи, че случаите на нападения върху медицински лица по време на работа са над 600. От тогава до сега този печален списък е нарастнал още. Защо се случва всичко това, е въпрос с не един единствен възможен отговор. Разбира се, че примитивизма и агресията са основата на подобно поведение.

 Друг огромен проблем е също така - как работят в нашите болници. Кой не е чувал и не знае, че общественото здравно заведение в Перник прилича по скоро на военновременен лазарет, отколкото на болница. Там няма контрол на лицата, които влизат и излизат, нищо че се плаща за охрана. За ремонт вероятно не са чували от десетилетия. Имам лични впечатления от там и съм виждала как лекар може да не влезе в стая на стационарно лежащи болни с дни. Пациентите си контактуват само със сестрите и санитарките. Е, това нормално ли е?!

Не може винаги да се оправдаваме с липсата на пари, с ниските заплати на медицинския персонал и т.н. и т.н.. Нали същите тези като емигрират и попаднат в лечебници някъде другаде по света, не се държат като в България.

Защото там има правила на играта, а тук  - цели системи как да не се спазват. И как нонстоп да се мрънка, оплаква и оправдава.

А е крайно време да се въведат правила, регламентиращи   работа на медиците и поведението на пациентите и посетителите в здравните заведения. Правилата винаги и навсякъде по света ги изработват ръководителите, в случая на болници, както и министерският екип. Другото е бягство от отговорност.

*Заглавието е заемка от мотото на Бил Клинтън „Икономиката, глупако!”, с което той печели изборите в САЩ през 1992 година.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
6145 3

Коментари 3

Добави коментар
Да

2018.08.20 | 20:30

3
Да, не трябва да има агресия над медицинският персонал, а над всички "докторчета" които станаха милионери и ни докараха до тоя хал! Нали ви е ясно, че тези пари които са ги декларирали "докторчетата", са само една мноооого малка част от това което са ни ОБРАЛИ и ОЩАВИЛИ !!! И понеже трябва все пак да декларират нещо, декларират най-очевидното което не могат вече да скрият! Хора ОТВРАТЕН съм от тези нагли, безочливи, безбожни, нагли и без всякаква капка срам "доктори"...! Та нали човек отива при тях в нужда, да му помогнат и да го излекуват. Няма обаче такова нещо при тях, повечето от тях се опитват да ти свалят всичката кожа която ти е останала по гърба! Дори и за малките деца искат от родителите им, я под формата на "избор на лекар", я под масата.
Да, няма правила! Има своеволия, народа изперква от това безсилие и безобразие и за това има агресия. Даже ще се увеличи тази агресия ако продължава тази тяхна наглост!
вън русия

2018.08.20 | 19:31

2
проблема е,че сме бедна и православна нация.къде в католическия свят колкото и беден е ще се случва това?жалко за нас,никога няма да се оправим.дори и комунисти пак да са на власт.жална ни майка
П.Стефанов

2018.08.20 | 19:20

1
Не може в една страна с най-ниски стандарт на живот,да има швейцарска медицина.Няма как.Но подобни изстъпления с мед.персонал, няма никъде.Това е България.Рай за престъпниците.

Добави коментар

Водещи новини