Последната морска буря разруши буните в Кранево

  • 15 февруари 2012 08:45

  • 2185
  • 0
Последната морска буря разруши буните в Кранево
©

Укрепителните съоръжения на брега на рибарското селище в Кранево се нуждаят от спешен ремонт, след последната морска буря.

Буните в района са разрушени, а три от тях - прекъснати. Морето е разместило някои бетонни блокове, други са напълно отнесени от водата.

Буните са строени преди повече от 30 години и оттогава не са ремонтирани. Пораженията от последната буря са големи.

„Прекъснат е достъпът до тях. По самите буни има поражения, камъните, които са като укрепления, също са отнесени от морето", посочи Славчо Славов - зам. -  областен управител на Варна, цитиран от БНТ.

Предстои оценка на щетите, а ремонтът ще бъде скъп и затова са необходими средства от бюджета. Оказва се обаче, че буните не съществуват в кадастралната карта. А за да се направи проект за ремонта им, първо трябва да бъдат включени в кадастъра.

Рибарите в селището посочват, че много пъти са писали до варненската областната управа с молба буните да бъдат ремонтирани, но резултат няма.

Морето е разрушило и пътя между рибарското селище и Кранево. През пролетта се очаква да се активизира и свлачището над буните. Възможно е земните маси да затрупат крайбрежната дамба. Опасност за хората няма, но ако не бъдат взети мерки, морето ще спечели битката със сушата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини