5 - метрови вълни удавиха Черноморието (снимки + видео)

  • 08 февруари 2012 14:22

  • 55920
  • 26
5 - метрови вълни удавиха Черноморието (снимки + видео)
©

Огромни вълни заливат пристанище Царево. Вълните прехвърлят вълнолома. Има и разрушени лодки, съобщават от общината. Кметът на града и екипи на отговорните институции са на мястото на инцидента. Общинският кризисен щаб в Царево в момента решава какви мерки да се предприемат за овладяване на кризисната ситуация.

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта „Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Пред Дарик ученият заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът.

Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. „Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно", обясни шефът на Института по океанология.

Към момента няма опасност за корабите по северното Черноморие. Екипажите на плавателните съдове са информирани за обстановката и са взели мерки, съобщиха за Дарик от Морски спасително-координационен център - Варна.

Три-четири бала е вълнението в района на пристанище Варна. Заради вълнението и вятъра портът остава затворен вече втори ден.

В 8 часа тази сутрин във Варна бяха измерени минус 11,2 градуса. Температурата на морската вода по северното Черноморие е 1 градус. По данни на „Пристанищна инфраструктура" към 12,20 часа в района на Варненския залив духа силен северен вятър с пориви до 9,5 м/с, а температурата във Варна е минус 8,3 градуса.

В община Поморие морето и вятърът са разрушили пристанищни съоръжения и пътища. Яхти и лодки са разбити от бурното море край Поморие. Буреносният вятър и вълните са нарушили целостта на Пясъчната коса в северната част на града, в зоната на централния плаж, в района между западния край на брегозащитната стена и стария „Лимонаден цех". Има скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

В град Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг. Снежната буря е подкопала и пътя, който свързва града с курортния комплекс „Мидия". Приливната вълна е разрушила част от брега до къмпинг „Ахелой". Там са се активизирали и свлачища. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на път I-9 Варна-Бургас и КК"Мидия". Заради усложнената обстановка кметът на община Поморие Иван Алексиев и областният управител Константин Гребенаров взеха решение да бъде обявено бедствено положение.

Обстановката на територията на община Царево към момента е усложнена. Заради скъсан далекопровод от снощи без електрозахранване са селата Изгрев, Кондолово, Кости, Бродилово, Българи и половин Лозенец. EVN работи по отстраняване на аварията. Поет е ангажимент до края на деня аварията да бъде отстранена. Няма бедстващи жители. Кметовете на населените места дават информация за обстановката на всеки два часа, съгласно разпореждане на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Пътищата са проходими при зимни условия. Екипи на пътно управление почистват и опесъчават, но обстановката е утежнена от силния вятър и продължаващия снеговалеж. Основните улици и кръстовища в града са напълно почистени и са проходими. Движението с вериги е задължително. Няма затворени пътища на територията на общината.

Огромни вълни разрушават буните пред рибарското селище край Кранево. Вълните са с височина около 5 метра и буквално разместват камъните и тетраподите на бреговите съоръжения. Крайбрежната алея от Кранево към рибарското селище е разрушена и непроходима.
Голяма част от лодките оставени в района на буните са потрошени от водната стихия. Някои от тях са потопени. Обърнати лодки има и на други буни по трасето между Варна курортите и Кранево.

В Албена е залят целият плаж, засегнати от водата са и търговските обекти на първа линия. В момента морската вода се влива в резервата Балтата и е заляла пътя към хотел "Гергана", информират от община Балчик. Според началника на служба „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димчо Симеонов по първоначална информация водата е стигнала до три от хотелите на първа линия - "Нона", "Гергана" и "Боряна". Обектите сега са заключени, тъй като не работят през зимния сезон, затова утре ще се уточнява дали приземните им помещения са наводнени.

По информация на общинският съвет за сигурност в Шабла тази нощ морето е счупило 3-4 лодки в рибарското селище там. Пораженията са по лодки, които вероятно не се използват, тъй като са били оставени на по-ниско ниво.

Наводнени са хотели и заведения на територията на общините Несебър, Поморие, Бургас и Царево. Щетите са само имуществени,
няма пострадали граждани, съобщи областният управител Константин Гребенаров.

Има опасност река Ахелой да прелее, вследствие на което принудителното изпускане на язовир "Ахелой" засега е спряно. Гребенаров е уведомил за това Басейнова дирекция - Варна, увери той.

Основните проблеми в областта се очертават предимно като наводнения в резултат на високите морски вълни, допълни Гребенаров.

От пресслужбата му уточниха, че са отворени всички проходи на територията на област Бургас, включително и Айтос - Провадия. Остава забраната за движение на автомобили над 10 тона.

Подобрява се и състоянието на електроснабдителната мрежа. От 58 населени места без ток тази сутрин, към момента броят им е намален на 17. Екипите на ЕВН са на мястото на авариите и се работи по отстраняването им.

"Наистина страшно е положението в Царево. Толкова бурно морето не е било никога", заяви пред БНТ кметът на Царево Георги Лапчев. "Над 11 метра е била висока вълната снощи в 01 часа. Пораженията са големи. Има много отнесени лодки. В Ахтопол има също 6 - 7 потопени лодки", съобщи кметът на Царево. "За щастие няма опасност за живота на хората", каза Лапчев. "Общината има съвсем реални възможности да се справи сама", каза още кметът на Царево.

 

Последвайте канала на

55920 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Ой ла,лаааа! Ква стана?

2015.09.22 | 19:47

26
Така ще е! Не само в с. Бисер, по морето, ами ще е в цяла България! Съвсем, съвсем скоро за жалост! Така ще е когато даваме на кемтрейлс самолетите да летят над БГ. Правителството трябва да прочете Конституцията, а именно: Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. И да спре КЕМТРЕЙЛСА НАД БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИ това е също голяма тайна, която е още по-жестока от АСТА и против, която трябва да се борим! Сега не виждате тези самолети от облаците и мъглите, но те не са спирали, не спират и в най-лошото време! Те работят против нас, а ние стоим?!?! Кемтрейлса е билогично оръжие и отравя всичко над което се изсипва, променя и климата. Наричат го още aerosol crimes над човечеството! Как така тези самолети ни тровят и разболяват? На каква база, по чие споразумение, с кои пари?Българите не трябва да се заблуждават и трябва да разберат и осъзнаят жестоката истина над главите си! Тя е реалност!

2012.02.09 | 19:13

11
http://www.dnes.co.uk/strah-ot-masovo-otravyane-prevzema-angliya/
До 17

2013.10.01 | 14:09

25
В Англия през 2002 г. правителството признава, че за периода 1949-79 г. е пръскало народа си чрез самолети с канцерогенни бактерии, Esherikia Coli, и др. опасни за здравето съставки. На въпрос към говорителката на МЗ на Англия влияят ли на здравето хората и опасни ли са за тях, тя отговаря: "Не е наша работа да обсъждаме продължаващи изследвания!?". В БГ пръскането с кемтрейлс над и без това огрухания народ е вече 6 години! За това бяхме приети в NATO. Иначе какво ти NATO, а някой знае ли колко е вноската ни там и за какво се изразходва? Гробищата са пълни, онкологиите също, болните деца от аутизъм се увеличават главоломно! Отрови има и в храните, напитките, дрехи и обувки. Защо? Ами написано е на един паметник, Georgia Guidestones - 1. Пусть земное население никогда не превышает 500 000 000, пребывая в постоянном равновесии с природой ....10 .Не будьте раком для земли, природе тоже оставьте место. http://www.thegeorgiaguidestones.com/gallery.htm Коментарът тук е излишен, ето на какви господари се кланяме!?!? Какво са ни приготвили? И нашите управляващи го разрешават, погазвайки осн. закон - Конституцията. Не трябва да спим, не трябва! Слагащите минуси са от платените драскачи и невежите, на които утре не дай боже ще почука на вратата лошото, че някой член от семейството им е с карценом на нещо си! Всички сме потърпевши, абсолютно! какво още чакаме?
blackseasurfdotnet

2013.02.18 | 14:46

24
Ето малко по темата за големите вълни и сърфа в България http://www.blackseasurf.net/
Morqk

2012.02.25 | 18:49

23
tupi mishoci mai ste qli tupanici na moreto a????Tova da ne vi e vashto selo deto ste bratovchedi vsichkite!!!HUQ MI DA VA UBIE VSICHKITE BALUCI deto iskat 10 m vulni!

2012.02.25 | 18:48

22
Ближите ми джигидонките
gotinia

2012.02.16 | 18:54

18
kak uspiahte da se syberete w tozi forum tolkowa ultratypaci

2012.02.16 | 18:55

21
vreme za sarfirane
1

2012.02.16 | 18:55

20
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО 2012 - КУПИ ТЕНИСКА НА ЛЮБИМИЯТ СИ ОТБОР !!!
HAARP - йоносферно оръжие

2012.02.16 | 18:54

19
http://polezni-linkove.hit.bg/haarp.html#statia1

2012.02.10 | 19:22

17
20-метрови дано да ударят и ега сринат тъпото черноморие със всичкия железобетон и мутренски барок.Изчисти,Господи,боклука и прости на тъпите съфорумци.Амин.
адолф

2012.02.09 | 14:21

2
10 метрови дано да ударят
polos

2012.02.09 | 23:17

16
ne 10 a 20 metrovi dano udarqt i da izmrat si4kite bokluci dolni
miro

2012.02.09 | 14:22

6
NA MAIKA TI V USTATA
yyyy

2012.02.09 | 14:22

5
Пълен тапир си,заслужаваш десет тупаника по тъпата си глава
zizu

2012.02.09 | 14:21

3
а ти тъп ли си-или на тъп се правиш?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини