Борисов: Банките да се включат в съживяването на потреблението

  • 14 февруари 2012 11:15

  • 791
  • 2
Борисов: Банките да се включат в съживяването на потреблението
© Булфото

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отправил лична молба към банките да помогнат на икономиката, да се включат в съживяването на потреблението, като им обещал кабинетът да изпълни всяко тяхно разумно искане. Това е станало днес на среща при него с представители на банковата асоциация и вицепремиера Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

В Министерския съвет дойдоха шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който е и председател на асоциацията на банките, на Банка ДСК Виолина Маринова, на държавната банка за развитие Асен Ягодин и на Корпоративна банка Цветан Василев. Разговорите продължиха повече от час.

На излизане нито един от участниците не отговори на въпроси за темата на разговорите и има ли постигната договореност. Банкерите дори бяха извеждани от различни изходи на правителствената сграда.

Разговорите са били по предложенията на финансовото министерство за законови промени, засягащи работата на банките, съобщиха от правителствения пресцентър. Оттам уточниха още, че е постигната договореност за създаване на работна група. Тя трябва да подготви одобрени и от двете страни предложения.

Преди седмица Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи направи групи във ведомството си, след като премиерът поиска от него три бързи мерки, които да стимулират отпускането на кредити на хора с доход под 400 лева.

Експертите предлагали да бъдат обсъдени промени в закона за потребителския кредит. Ще се разговаря и дали е възможно да се облекчат процедурите за получаване на кредити. Друга идея е въвеждането на регулации за бързите кредити, отпускани от нефинансови институции.

Вариант за покриване на просрочени заеми с държавни ценни книжа също ще бъде тестван сред банкерите.

Ще се обсъждат и възможностите изчисляването на лихвите да се обвърже с един индекс, а таксите да се делят межу банките и клиентите им.

Последвайте канала на

791 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДВГ

2012.02.14 | 20:27

2
А защо правителството не помогне, като повиши доходите? Или сега се мисли, как да се изкарат спестяванията на хората от банките?

2012.02.14 | 20:27

1
Помагат банките как да не помагат. Само чакат някой да му помогнат с кредит и после да му вземат имота, мерси за помагането. Помощ от банките и овчарски съвети не щем, пардон краварски. Като искат да се получи да се вдигнат заплатите да могат хората да си плащат кредитите, да отворят работни места, а не да ги затварят. Да живне малко тая икономика, да не затриват и малкото останали отрасли, да намалят броя на депОтатите защото въобще не знаят къде е парламента през повечето време, да си намалят заплатите, да не приказват колко бил богат българския народ като си гледат стъкмистиката и прочие и прочие и прочие. Да ама не.

Добави коментар

Водещи новини