Жители на Дунавци поискаха законодателни промени заради свинеферма до града

  • 02 август 2018 13:44

  • 971
  • 0
Жители на Дунавци поискаха законодателни промени заради свинеферма до града
© Pixabay

Жители на Дунавци поискаха спешни законодателни промени, за да не бъде възобновена дейността на свинеферма до населеното място.

Инициативен комитет на жители от Дунавци се е срещал с кмета на Видин Огнян Ценков по повод намерението на новите собственици свинефермата отново да заработи, съобщават от общината.

На срещата Ценков е изразил своята загриженост за здравето на хората от Дунавци, което може да бъде застрашено от замърсения въздух, ако свинефермата заработи. Той е съобщил, че се очаква официален отговор от Областна дирекция "Земеделие" за това какво е отстоянието на фермата до жилищните сгради и очаква Регионалната здравна инспекция да осъществи контрол за отделяните вредни емисии във въздуха.

Преди десет години гражданите на Дунавци протестираха срещу съществуващия тогава свинекомплекс, който замърсяваше въздуха и почвата с вредни емисии.

След поредица от протести обектът беше затворен. Инициативният комитет от Дунавци е подал жалби до всички отговорни институции на регионално и национално ниво и очаква да бъдат направени законодателни промени и да не се допуска функционирането на подобни животновъдни ферми в близост до населени места.

Последвайте канала на

Владимир Василев
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини