ЕС ни спря окончателно 220 млн. евро

  • 14 февруари 2012 07:12

  • 2595
  • 12
ЕС ни спря окончателно 220 млн. евро
©

Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България, поради недостатъчните мерки за борба с корупцията в страната, предаде АФП.

"След внимателен анализ, направен от Европейската комисия, ние съжаляваме, че ще трябва да продължим срока на замразяване на плащанията на пари, определени за подпомагане на София, което означава, че крайният срок за усвояването им ще изтече", заяви говорителката на ЕК Кристина Наги.

"Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове", допълни тя.

След шамара, който получихме на 23 юли от Брюксел, последва нов - днес, въпреки че вицепремиерката Меглена Плугчиева тръгна убедена, че акредитациите на разплащателните агенции ще бъдат отблокирани.

А те бяха блокирани, след като докладите за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми показаха неефективно усвояване на пари и корупция.

Тогава от Брюксел ни казаха, че "не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци.

По програмата ФАР ни спряха 115 милиона евро, а по САПАРД - 121 милиона евро, прекратени баха и плащанията по програмата ИСПА.

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчаха:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобрят контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

Явно обаче пет месеца по-късно тези мерки са останали само на хартия.

Последвайте канала на

2595 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ШМАТКИИИИ

2012.02.16 | 07:51

12
НОВИНАТА Е ОТ 25.11.2008 г. ГОЛЕМИ СТЕ ПЛЮВАЛНИЦИ. ЗА GOOGLE НЕ СТЕ ЛИ ЧУВАЛИ?!?! НУЖНО Е САМО ДА НАПИШЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО!!! ОБАЧЕ ПО-БЪЛГАРСКИ ОБИЧАТЕ ДА ПЛЮЕТЕ!!! И понеже не сте с много умствен багаж, даже не ви прави впечатление, това което е написал колегата "Преминаващ"!!!
Долу Боко

2012.02.15 | 22:39

11
Ало Боко Тикварата, кво праим ве нали усвоявахте с незнам колко пъти почеве европари от предишните, градите България и борите престъпниците....... Що ми се струва, че работите само на приказки, народа не е цъфнал та вързал за близо 3г ваше управление....... напротив, хората обедняха....... а обещанията за незнам си колко пъти повишение на стандарта ни и на заплати и пенсий......... с тях кво праим Боко. Който има акъл в главата повече няма да гласува за наглия измамник Борисов!
Преминаващ

2012.02.15 | 22:38

10
въпреки че вицепремиерката Меглена Плугчиева тръгна убедена??? Новина от преди повече от 3 години???
ДВГ

2012.02.15 | 15:45

9
На ЕС не им ли е ясно, че тези мерки в България не могат да бъдат изпълнени?

2012.02.14 | 10:29

1
Ясно им е, разбира се. Въпросът е да клатят така нещата, докато накрая да бъдат принудени да ни изхвърлят и да пуснат Русия обратно. А това хич не им се ще да стане, преди тук да е настъпила тотална пустиня.
стенли

2012.02.15 | 15:45

8
Бойко,Бойко,Бойко - ГЕРБ ние сме с празни джобове, и мизерно съществуване. А забравих, те комунистите са виновни и Станишев. Той господ може ли да е виновен. Тука псувам.
Бобо

2012.02.15 | 15:45

7
На Боико все някой му е крив . Комунистите са му виновни че му оставиха държавата с най - нисък външен дълг ( погледнете какви заеми теглят Гърците например ) , тройната коалиция е виновна че му остави 8 миларда и половина държавен резерв , тройната коалиция е виновна че му остави и 2 милиарда в здравната каса плюс милиард и 800 милиона в пенсионните фондове , както и Булгартабак и още куп държавни фирми за приватизация. Егати лошото наследство и аз искам да получа такова .
kainte

2012.02.15 | 15:45

6
типична му българска работа. Хората ни дават а ние нищо не правим за да използваме тези пари. Но това е както каза дянков - за 13-та заплата не било ами бонус за свуршена работа. Е сега като няма свършена работа от наша страна, няма и бонус от ЕС.....
777

2012.02.15 | 15:36

5
Natezi ot ES neim lie qsno ce v tazi Darjava ako izopsto ima takava upravlqva samo Boiko Borisov,i koito neizpalnqva negovite komandi vednaga se prevrasta v kumonist.Taka nise pada sega ,zastoto kogato civilizovaniq svqt ni kazvase ce ,trqbva da si opravim darjavata ida sprat politicite da kradat Borisov ikompaniq kazvaha ce nasata darjava bila nai dobre v Evropa.I s cqloto ,si nahalstvo nasiqt umen Primier Borisov davase akal na vsicki strani ot ES KAK STELI DA SE OPRAVQT kato im napravqt zaplatite po 200 evro.Gospodin Borisov cql Svqt varvi v podem nagore vie iskate da gi varnite sas 100 godini nazat.Mojebi ,ste se povtorq no prestanete da se oplakvate i vzemete ce porabotete za nas NARODA na tazi Darjava a ne samo za sebesi ihorata okolo vas.Zastoto vprotiven slucaq ste ima oste sprqni pari.
стоян

2012.02.15 | 09:02

4
да ви кажа вече не мога да му вярвам на това правителство надявах се че нешто ште потрьгне но то просто не става и ето идват избори и ште гласувам за снсб
МММ

2012.02.14 | 22:06

3
Първо Умберто Еко писа за България, сега спират европари, току виж се окаже, че Уитни Хюстън се скрие някъде в Кърджалийско... Интересно как една новина отпреди 3 години отново става новина навсякъде в мрежата и се препечатва, и препечатва.... без някой от големите "журналисти", да си направи труда да прочете! (да не говорим да провери) какво точно поства... Жалка работа, а още по-жалки са злобните коментари отдолу......

Добави коментар

Водещи новини