Трайков увери: Няма опасност от скъсване на стената на яз. "Елена"

  • 13 февруари 2012 13:44

  • 2277
  • 0
Трайков увери: Няма опасност от скъсване на стената на яз. "Елена"
© Булфото

Основните спасителни и аварийно-възстановителни дейности в Хасковска област продължават. Със заповеди на областния управител се извършват проверки за установяването на състоянието на язовирите и на проводимостта на речните корита в областта. Откъснато остава само с. Любеново. Временно е прекратено отводняването в село Стойково.

"С 2 000 литра в секунда се изпускат контролирано водите на язовир "Елена", съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, който инспектира водоема от сутринта, съобщава БНР. От 8 ч. тежка техника прокопава втория нов преливник, от който да оттича водната маса. "Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", увери министър Трайков и уточни, че не може да се случи второ бедствие, като това в с. Бисер.

Основният проблем на водоема е заложен още в 1990 година, когато е бил бетониран основният изпускателен кран. През годините различни арендатори са залагали рибарски мрежи пред преливника, който е затлачен и непочистен. Язовирът е бил източван с маркучи и помпи.

От миналия вторник жителите на село Елена са алармирали, че язовирът е потенциално опасен. Кметът Иван Иванов е подавал информация до кризисния щаб, че съоръжението е безопасно. Едва в петък специалисти са направили оглед и са установили, че е имало свличане на земна маса. В момента багери разчистват свлачището, вторник продължават ремонтните работи.

Отнемането на част от насипа на стената на язовир "Елена" цели да се направи отвор за контролирано изпускане на водни обеми. По този начин ще бъде намалено нивото на вода в язовира и ще се осигури свободен обем за предстоящото обилно топене на снеговете. Действията се предприемат по предписание на експерти от "Язовири и каскади" към НЕК, които започнаха проверки на потенциално опасни язовири в страната.

След язовир "Елена" министър Трайков и зам.-министър Делян Добрев ще посетят "Мини Марица Изток". Дружеството отчете затруднения в добива и подаването на въглища към централите в Маришкия басейн заради тежките метеорологични условия.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова също заяви, че няма опасност от втора приливна вълна, подобна на тази в село Бисер. "Молбата ни е днес хората да не излизат край реката. Язовир "Елена" е от същия тип като язовир "Иваново". Правим го с цел да избегнем всяка опасност", каза Узунов.

Последвайте канала на

2277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини