Днес се навършват 8 години от трагедията с кораба "Хера"

  • 13 февруари 2012 11:15

  • 1188
  • 1
Днес се навършват 8 години от трагедията с кораба "Хера"
©

Днес отбелязваме поредната годишнина от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. 8 години след потъването край Босфора “Хера” продължава да пази своята тайна.

Натовареният с въглища кораб отнесе на дъното голяма част от екипажа и тайната защо и по каква причина е потънал толкова бързо в ледения 13 февруари 2004 година.

На борда на „Хера” пътуваха 17 българи и двама украинци. 13 от тях са родени край морето варненци, в това число и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите. След потъването на кораба бяха открити телата едва на петима души от екипажа. 12 000-тонният кораб е превозвал 11 752 тона въглища.

Лошото състояние на „Хера”, силното вълнение и действията на капитана са причините за потъването на плавателния съд, разкриха пет години след инцидента от Националната следствена служба.

Тогава от следствието увериха, че са проверени всички подадени сигнали, които касаят съдбата на екипажа на „Хера”. Проверявана била дори и Академията на МВР в Симеоново, както и турски затвор, а запитвания за изплували тела са били изпратени до всички държави, които граничат с Черно море. „Моряците сме ги търсили както сред живите, така и сред мъртвите. Където сме получили сигнал, навсякъде сме извършили проверка. Имаше твърдения, че се намират в школата на МВР, че са в затвор в Турция, запитали сме всички държави, които граничат с Черно море като Украйна, която ни казва, че за периода 13 февруари 2004 година – 13 февруари 2005 година на територията на Украйна са открити общо 800 тела на удавени моряци и от тях няма данни за нито един да е от „Хера”, каза преди три години Георги Илиев от Националната следствена служба.

Адвокат Владимир Шейтанов, който представляваше част от роднините на моряците от плавателния съд, през 2010-та година коментира пред Дарик, че политическият фактор не дава възможност на правораздавателните органи да извършат необходимите законови действия по случая с потъналия кораб. Това според юриста е довело до замразяване на действията на разследващите органи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1188 1

Коментари 1

Добави коментар
автор

2012.02.13 | 14:27

1
Моля, позовете се коректно на медията, от която сте взели информацията! А тя НЕ е Novini.bg

Добави коментар

Водещи новини