Всеки четвърти младеж у нас е без работа

  • 12 февруари 2012 19:58

  • 1405
  • 1
Всеки четвърти младеж у нас е без работа
© Интернет

Ръст на младежката безработица в целия Евросъюз.

Европейската Комисия призовава за спешни мерки за справяне с проблема. Специални екипи ще следят  ситуацията в най-засегнатите страни.

Под лупата на комисията попадат 8 от страните-членки. Сред тях е Испания, която държи рекорда за най-много младежи без работа. Там всеки втори е без препитание.

Същата е ситуацията и в Гърция. В Словакия, Литва и Латвия, без работа е всеки трети младеж. А у нас - всеки четвърти.

В статистиката на безработните младежи в България попада Нели, на 23 години и с висше образование по финанси. Владее английски и испански език, но вече трети месец си търси работа.

„Изискванията са прекалено много, заплащането необосновано", споделя впечатленията си тя.

Най-големият проблем за намиране на работа е липсата на опит у младите хора, коментират експерти.  А работодателят го изисква. Особено в кризата. Образованието не отговаря на нуждите на бизнеса. Често младежите имат нереалистични очаквания.

„Младите хора търсят работа, но това не е самоцел, те имат и друг вариант", казва Надя Василева, Агенция за подбор на човешки кадри.

Другият вариант е чужбина, собствен бизнес или европейска програма, по която да започнат стаж. Точно от такава програма се е възползвал Йордан – 25-годишен висшист. Близо половин година търси работа. Намира, но не по специалността. Разочарова се, след което отива на 9-месечен стаж в държавната администрация. Срещу 400 лева на месец.

„В момента е толкова усложнено положението, че нямам голям избор и бих останал на работа", казва той.

В ситуацията на Нели и Йордан са хиляди млади българи. По данни на Агенция по заетостта без работа са близо 68 хиляди души на възраст до 29 години. Малко над 10% от тях са висшисти.

От следващия месец социалното министерство започва масирана агитация сред младите да се записват в бюрата по труда, за да могат да се възползват от всички програми за квалификация и заетост.

„Наясно сме, че това е политически риск, с който ще вдигнем регистрираната безработица, но не се плашим и го поемаме", уверява Деяна Костадинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Засега България не е сред топ страните с най-голяма младежка безработица. Затова  Еврокомисията не ни е поставила под специално наблюдение.

Последвайте канала на

1405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стефан Илиев

2012.03.20 | 23:30

1
Знаете ли коя е основната причина,за да има толкова млади хора без работа и то висшисти ? Това се дължи на големият % почти неграмотни и алчни работодатели в България и другата причина е ликвидирането/ при масовата приватизация/ на стотици работещи предприятия и фирми от леката и хранителна промишленост и дори и машиностроителни предприятия....Кой казва,че от нашите университети не излизали специалисти подходящи за различните отрасли-как по-рано имахме изобилие от кадри и специалисти. И нещо друго-в много фирми работодателите-- са приели на работа висшисти но само за черна работа,като са им поставили началници с едва завършено средно образование и то с по-добри заплати.И накрая в нашата държава Наредбата за пенсията е така изградена, че поставя в неизгодно положение и в противоречия и кандидат-пенсионерите и младите хора и специалисти-защото няма къде да си наберат и изработят осигурителният стаж-- с една дума няма работни места и работещи фирми. При туй положение България няма нужда и дори от тези толкова министерства;ведомства и агенции.............

Добави коментар

Водещи новини