Отбелязаха 140 години от създаването на пожарната служба в София (снимки)

  • 14 юли 2018 14:27

  • 2039
  • 0
Отбелязаха 140 години от създаването на пожарната служба в София (снимки)
© Пресцентър МВР

Днес столичните огнеборци честват 140 години от създаването на пожарната служба в града. Празникът бе отбелязан с атрактивна двучасова демонстрация на съвременна пожарна техника на площад "Княз Александър I Батенберг" в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Жителите и гостите на града са имали възможност да се запознаят отблизо с техническите възможностите на служба, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути.

Преди демонстрацията служителите на СД "Пожарна безопасност и защита на населението" са поднесли цветя пред паметника на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг. На тържествена церемония директорът на пожарната служба ст. комисар Веселин Гетов е наградил пожарникарите, проявили себеотрицание и мъжество при локализирането и ликвидирането на опасни и тежки пожари, аварийно-спасителни дейности и наводнения.

На 14 юли през 1878 година в София за първи път е създадена организация от доброволци - пожарникари, съставена от столични жители по родове и съсловия. Протоколът, с който е документирано решението за създаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски управителен съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив. Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на много пожари, проявявайки забележително умение, храброст и находчивост.

Пожарната "толумба", както наричали командата в началото, е разчитала на конска тяга и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски съоръжения пристигат от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 г. е доставен на дежурство първият противопожарен автомобил.

 

Радина Лазарова
2039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини