Домашното насилие - проблемът, за който не трябва да се мълчи

  • 06 юли 2018 09:45

  • 1452
  • 1
Домашното насилие - проблемът, за който не трябва да се мълчи
© Pixabay

Домашното насилие е проблем, за който не трябва да се мълчи.

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, сочат от Европейската агенция за правата на човека. През последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на своя партньор.

На този фон съседи слушат, без да се намесят. Причините затова са много, като сред тях е и страхът.

Проектът Beat изследва пози проблем. Експериментът им показва, че хората реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

„Изследване на „Алфа Рисърч” показват, че близо 50% от българите вярват, че домашното насилие е личен проблем. Тоест то е лошо, но трябва да си се оправим вътре в семействата”, обясни Яна Бюрер Тавание от „Fine acts” пред Нова телевизия.

Въпросът обаче касае човешки животи.

„Само миналата година са постановени 29 присъди за жени, които са убити или е имало опит за убийство от техния партньор или близък ”, допълни тя.

Веселина Спасова
1452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asd

2018.07.06 | 10:55

1
пак ли чужденци търсят да ни се ровят в чаршафите???? бате бойко дето много бил загрижен за дом. насилие защо не изгради центрове, защо не се спазва законодателството???? а оставят чужди дерибеи да ровят тука и да използват нещастието на жените за да насаждат хомосексуализма, джендърство и всякаква содомия????

Добави коментар

Водещи новини