Експерти: Домашното насилие не може да се оправдава с етнос (видео)

  • 04 декември 2017 13:03

  • 2220
  • 1
Експерти: Домашното насилие не може да се оправдава с етнос (видео)
© Pixabay

По време на заключителната конференция, на която бяха представени изпълнените проекти и основните резултати по Програма БГ 12 за домашното насилие и Програма БГ 13 за взаимодействие при борбата с организираната престъпност, участниците категорично осъдиха домашното насилие.

Те подчертаха, че това е изключително важна тема на европейско равнище, предаде репортер на Novini.bg.

За програмния период са изразходени над 2 милиона евро, предназначени за повишаване информираността на обществото, извършване на обучения, както и изграждане на два центъра в България. В тях жертвите на насилие могат да потърсят адекватна помощ.

Според официалната статистика всяка трета жена в Европа е жертва на домашно насилие. А от неправителствения сектор у нас изнасят още по-тревожни данни. Всяка четвърта българка е била потърпевша от домашно насилие.

Целта на програмата е да намали социалните неравенства и да създаде необходимия капацитет за човешки материален ресурс при справяне с този проблем.

В Норвегия са изключително твърди по отношение на домашното насилие. За тях това е престъпление, което не може да бъде оправдано нито с традициите, нито с етноса.

Престъпленията не познават граници, затова всички служби на европейско ниво трябва да си сътрудничат по различни форми за по-адекватна борба.

Програмите са реализирани с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Циганите са престъпен етнос

2017.12.04 | 17:53

1
Болните мозъци, които са съчинили този ферман, нека се омъжат за цигани и да идат да живеят в гето при "уязвимите" и ще видят огромната разлика.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини