Стартира тактическото военноморско учение „Черно море - 2018”

  • 18 юни 2018 15:22

  • 927
  • 1
Стартира тактическото военноморско учение „Черно море - 2018”
© Министерство на отбраната, пресцентър

Тактическото учение „Черно море - 2018” на Флотилия бойни и спомагателни кораби се провежда от днес, 18 юни до 22 юни. В него участват общо 25 бойни и спомагателни кораби и катери от състава на флотилията и 2 вертолета АS 565 МB „Panter“ от морската авиобаза „Чайка”.

„Черно море – 2018“ е заключителен етап на подготовката за националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2018”, което ще се проведе през юли 2018 г.

Тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби  дава възможност на участниците да усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, да отработят използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики при планирането, провеждането и анализа на дейностите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По време на „Черно море – 2018“ военнослужещите от Военноморските сили ще повишат подготовката си при изпълнение на задачи за отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник, противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели, разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение, контрол на корабоплаването, приемане и предаване на товари на море, оказване на помощ на аварирал кораб, защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие. Ще бъде извършено водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.

На 22 юни в района на пристанище Бургас във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанище и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали. Взаимодействието със структури на Министерството на вътрешните работи ще бъде демонстрирано при извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
927 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.18 | 15:58

1
рашистанците плачат...

Добави коментар

Водещи новини