Морето отнесе варненския плаж

  • 09 февруари 2012 12:16

  • 2824
  • 0
Морето отнесе варненския плаж
© Булфото

Силното морско вълнение е отнесло част от плажната ивица на варненския бряг, каза след проверка днес сутринта шефът на общинския отдел „Дейности по защита на населението" Купен Пашов.

Липсва повече от една трета от пясъка на плажа, отнесен от бурята в морето. Пясъчната дига пред баровското заведение „Рапонги” също липсва, а вълните преминават през горичката от изкуствените палми и го заливат. Има разрушения и в участъка пред рибарското селище в края на крайбрежната алея, допълни Пашов, цитиран от "Стандарт Нюз". Вълните са изкъртили асфалта, като са изхвърлили на разрушения път камъни от водата, което го прави непроходим за автомобили. Гигантските вълни, които бушуваха вчера, прескочиха и стената на вълнолома във Варна, като наводниха пътя към Морска гара. Заради ниските температури спирката от градския транспорт там се е превърнала в ледено блокче. Според Пашов, няма риск да се наводни гарата, но екипи от общината ще бъдат изпратени да разчистят.

Проверката по сигнал за разрушаването на част от Морските бани, които са паметник на културата, е констатирала, че водата е подкопала околния терен, но не е нанесла щети по сградите. След като вълнението утихне окончателно, ще се водят разговори с концесионера, за да се вземат мерки за опазването им, уточни общинският шеф.

Нормализира се вече и ситуацията в курортния комплекс "Камчия". Според зам.-областният управител инж. Славчо Славов, няма опасност за колектора на пречиствателната станция и за почиващите руски граждани в СОК „Камчия”. Славов добави още, че няма бедстващи общини, а 18 машини на Областно пътно управление почистват републиканската пътна мрежа. Няма информация и за населени места без ток и вода.

Сутринта в четвъртък падна забраната за движение на натоварени кораби в Пристанище Варна, съобщиха от ръководството на корабния трафик. Засега се ограничава само манeврирането на кораби под баласт. В района на Варненския залив вятърът достига на пориви до 12  м/сек., а температурата е минус 10 градуса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини