Залесиха 35 дка нови гори около Омуртаг

  • 07 юни 2018 17:58

  • 724
  • 0
Залесиха 35 дка нови гори около Омуртаг
© Pixabay

През тази пролет работниците и служителите на Държавното горско стопанство в Омуртаг са залесили 35 дка нови гори. През 2017 г. в стопанството са залесени 69 декара, а година по-рано декарите са 43, съобщават от Североизточното държавно предприятие /СИДП/ в Шумен.

В новите гори, които се създават, ще преобладават зимен дъб, благун и цер. През пролетта в стопанството е засадена и топола.

За младите гори, които са създадени през последните пет години, се полагат постоянни грижи. Малките дръвчета се окопават, за да не ги "заглушат" тревата и храстите. Веска Стойнева от СИДП е проверила на място работата на лесовъдите и работниците от териториалното поделение. Според нея новите насаждения са в много добро състояние и след няколко години жителите на Омуртаг и на съседните села ще могат да видят поредните млади гори, създадени от лесовъдите в района, допълват от СИДП.

В стопанството се подготвят и нови площи за залесяване, като през 2019 г., на мястото на повредени гори, ще има нови култури. При естествено възобновените гори ще бъдат извършени дейности, които ще подпомогнат развитието им, обяснява Стойнева.

Последвайте канала на

БТА
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини