До края на 2020 г. темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3 - 3,5 на сто

  • 28 май 2018 12:38

  • 858
  • 0
До края на 2020 г. темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3 - 3,5 на сто
© БАН (архив)

До края на 2020 г. според прогнози на Института за икономически изследвания при БАН темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3 - 3,5 на сто, което е близко до потенциалния ни растеж. Това е добър растеж, но е недостатъчен за целите на догонващото развитие на страната. Това коментира на пресконференция в БТА доц. д-р Виктор Йоцов при представянето на Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на института.

Проф. д-р Александър Тасев - директор на Института, отбеляза, че дори 3 - 4 на сто растеж за България е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти.

Доц. д-р Виктор Йоцов коментира, че не се очаква завишена инфлация по линия на това, че икономиката тръгва да "прегрява". Покачване на темпа на усвояване на евросредствата, е сред другите прогнози на учения. Не се очакват сериозни промени в данъчната система.

Йоцов съобщи, че се очаква успешно завършване на българското председателство на Съвета на ЕС. По думите му няма да има политически сътресения и не се очаква тази година да има нови предсрочни избори, които винаги дават отражение върху бюджета и макроикономическите показатели.

Учените от БАН очакват плавно покачване на глобалната и европейската икономики.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини