България отбеляза Деня на азбуката, просветата и културата (снимки)

  • 24 май 2018 21:19

  • 10061
  • 1
България отбеляза Деня на азбуката, просветата и културата (снимки)
© Булфото

България отбеляза 24 май. Денят на светите братя Кирил и Методий е празник на българската просвета и култура, и на славянската писменост. В цялата страна хиляди излязоха по улиците, за да отбележат деня на азбуката и нейните създатели, и да изкажат своята благодарност на хората на духа - учителите, учените, поетите и писателите.

Честванията в столицата по традиция започнаха пред президентството, където за тържествено шествие се събраха учители и ученици, но и много официални гости, както и духовници. Всички те стигнаха до Националната библиотека, където до привечер хиляди минаха, за да поставят цветя и венци пред паметника на Кирил и Методий.

Началото на тържествата поставиха оркестърът и мажоретния състав на Първа английска гимназия. След като тонът за честванията беше даден към тях се включиха гвардейският духов оркестър , който поведе шествието.

Държавният глава Румен Радев, министърът на образованието, ученици и учители започнаха тържеството за думите. На две места към шествието се включиха народни представители и учените. После и академичният състава на Софийския университет.

 

"Тази реч "омайна и сладка", на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината", каза президентът Радев.

"Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата", отбеляза той.

Почит към думите отдаде и кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Всеки 24 май ние празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще”, заяви тя.

Към бившите, настоящите и бъдещите ученици Фандъкова отправи един съвет: "Запомнете, смартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас, не им давайте да управляват живота ви. Виртуалният хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични."

Във Варна над 15 хиляди души събра празникът в центъра на града, съобщи Нова телевизия.

69 блока се включиха в тържественото шествие от площад  Св. св. Кирил и Методий до морската градина. Букет от пъстри балони с буквите от родната азбука полетяха в небето над катедрален храм свето успение богородично, а ученици и учители зарадваха зрителите с атрактивни изпълнения и костюми.

По традиция шествието потегли от хуманитарната гимназия, носеща името на светите братя Кирил и Методий. Там преди 167 години Найден Геров и учениците му за първи път отбелязват празника на българската азбука. Над 7000 деца от 36 училища и 28 детски градини се включиха в празничното шествие в Бургас. Освен тях по улиците на града преминаха представители на университетите в града, на културни, просветни институции и неправителствени организации. В Русе на честванията участваше и местният мажоретен състав. И тази година изпълнението на  момичетата премина под съпровода на биг бенда на град Русе.

 

Последвайте канала на

Весела Найденова
10061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.05.24 | 21:36

1
До всички необразовани и с промити мозъци българи: Папа Адриан 2 благославя българската азбука "Глаголица". И той прави това, защото ГЛАГОЛИЦАТА е най-древната азбука в света!!! Тя е създадена от пеласги-траки-българи 5500 години преди Христа! Сега вече знаете за невероятната сила на тази българска азбука!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини