Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ

  • 20 май 2018 06:36

  • 2707
  • 1
Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ
© Булфото/Архив

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на май, тази година преминава под мотото "Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото!". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на диалог вътре в уязвимите общности и подкрепа на действащите политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.

От началото на тази година до 9 май са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни, с които носителите на ХИВ в страната са 2810 души.

Съотношението на инфектираните е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90 процента от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3 процента - при инжекционна употреба на наркотици.

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции - регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

Последвайте канала на

БТА
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини