Вежди Рашидов: Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика

  • 13 май 2018 14:29

  • 2428
  • 3
Вежди Рашидов: Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика
© Булфото (архив)

"Горд съм, че българският талант отваря душата на руската публика", заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко в Болшой театър в Москва, където вчера вечерта започна големият гастрол на Софийската опера, съобщиха от Комисията по култура и медии на НС. С операта "Янините девет братя" българските изпълнители завладяха прочутата нова сцена на световния театър.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е официален гост на откриването на забележителното турне на Националната ни опера в Болшой театър. Той е в Москва по покана на Михаил Швидкой, специален съветник на президента на Русия по международното културно сътрудничество. Именно благодарение на съвместните усилия на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и на Михаил Швидкой през 2016 година беше договорен големият гастрол на Софийската опера и балет в Болшой театър, който се реализира сега, се казва в съобщението. В продължение на десет дни на историческата и на новата сцена на театъра ще бъдат показани шест наши оперни и балетни спектакъла. Това се случва за първи път от близо четири десетилетия насам.

Като специален гост Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко бе настанен в централната ложа на Болшой театър. Медии отбелязаха, че с грандиозните гастроли на Софийската опера Рашидов е сбъднал една мечта на България.

"Без големия талант на маестро Пламен Карталов великолепното представяне на българските дарования нямаше да бъде възможно, той винаги избира печелившия път към върха в изкуството", каза още Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и припомни Седмицата на българската култура в Москва през 2012 година, когато истинска заря от най-знаменитите ни оперни гласове завладя руската публика. "Вярвам дълбоко в българския талант и винаги съм полагал и полагам усилия да се съизмерваме с най-големите постижения в Европа и в света, там е мястото на България", допълни г-н Рашидов.

По време на еднодневното си посещение в Москва Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко имаше работна среща с Михаил Швидкой. Двамата обсъдиха перспективите за разширяването на културното сътрудничество между двете страни и възможностите за нови творчески инициативи. Стана ясно, че Московският театър на мюзикъла и няколко драматични театъра, както и големи галерии са готови за съвместни проекти с българските си колеги.

Последвайте канала на

БТА
2428 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини