Алпинистът Себастиано Валентини: Никой не търси Боян!

  • 10 май 2018 11:19

  • 45531
  • 6
Алпинистът Себастиано Валентини: Никой не търси Боян!
© Булфото (архив)

Никой не е тръгвал да спасява алпиниста Боян Петров, разкри колегата на българина в експедицията за покоряване на върха Шиша Пангма Себастиано Валентини. Той опроверга информациите от последните два дни, че екип от шестима спасители е тръгнал да търси следи от Петров. Според разпространените новини групата е стигнала във вторник до лагер 1 (6700 м). След това се е върнала в базовия лагер, а в сряда е тръгнала към лагер 2 (7000 м).

"Това са фалшиви новини - каза пред "България Днес" през сателитния телефон от базовия лагер под Шиша Пангма Себастиано Валентини. - Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре времето да е по-добро."

Ветровете във вчерашния ден варираха между 35 и 55 км/ч при силен снеговалеж и температура около -16 градуса.

Приятелката на Боян Петров - Радослава Ненова, не е в контакт със Себастиано Валентини. "Подаваха ми информация, че го търсят", обясни тя.

За последно Петров е бил забелязан да тръгва от лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027). 14-ият най-висок връх на планетата беше първата цел от плануваната експедиция за 2018 г. на българския алпинист.
 

Novini.bg
45531 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини