Чудотворната икона на Света Богородица "Одигитрия Байталска" пристига във Враца

  • 08 май 2018 09:58

  • 1212
  • 0
Чудотворната икона на Света Богородица "Одигитрия Байталска" пристига във Враца
©

Чудотворната икона на Света Богородица "Одигитрия Байталска" пристига днес от Украйна във Враца за поклонение в навечерието на така наречения летен Никулден- 9 май, съобщиха от Врачанската митрополия.

Иконата, която е на повече от 200 години, е донесена в България с благословението на българския патриарх Неофит и бе изложена за поклонение в София, се допълва в съобщението. Във Враца тържественото посрещане на чудотворното изображение на Света Богородица ще бъде в 17 часа пред митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски" и ще бъде възвестено с камбанен звън. Иконата ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията, а след внасянето й в храма ще бъде отслужена празнична вечерня. Вярващите ще могат да се поклонят и да се помолят пред светинята веднага след края на вечернята.
На 9 май, когато се чества пренасянето на мощите на Свети Николай Чудотворец, в митрополитския храм, носещ името на светеца, ще бъде отслужена от Врачанския митрополит тържествена света литургия, която започва в 9 часа. Поклонението пред чудотворната икона ще продължи през целия ден, се посочва в съобщението.

Постоянното местонахождение на иконата на Света Богородица "Одигитрия Байталска" е в храма "Рождество Богородично" на девическия манастир в село Байтал, Одеска област в Украйна. Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, а в манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от иконата, се посочва в съобщението от Врачанската митрополия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини