Токът в България е сред най-скъпите в Европа

  • 03 май 2018 14:31

  • 5927
  • 2
Токът в България е сред най-скъпите в Европа
© pixabay.com

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.

Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас. За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро. В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.

Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката, пише investor.bg.

Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия. Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел. От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.

Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.

Все пак и Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.

Последвайте канала на

Novini.bg
5927 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.05.08 | 21:55

2
Разстрел за тия , които съсипаха енергетиката ни и я дадоха без пари на чужди държави , за да ограбват българите !

2018.05.08 | 21:55

1
Всички премиери , министри на енергетиката , КДЕВР са продали интересите на българите и България и са мегакорумпирани типове !

Добави коментар

Водещи новини